Een (ijs)brokje geschiedenis van komeetverschijnselen

Datum: 
zaterdag, 29 maart, 2014 - 14:30 to 16:30

Deze voordracht door Günther Boerjan, in het kader van ons Kometenjaar, is een bloemlezing van komeetverschijningen die mensen hebben verwonderd en hen niet zelden ook angst hebben ingeboezemd.

Hoewel er regelmatig een komeet in de binnendelen van het zonnestelsel vertoeft dewelke helder genoeg is om met amateurtelescopen of met een verrekijker te worden waargenomen, zijn echt spectaculaire komeetverschijningen eerder zeldzaam.

Nochtans is de geschreven geschiedenis van vele beschavingen doorspekt met ooggetuigenverslagen van heldere tot zeer heldere staartsterren. Kortom, wanneer een heldere komeet aan de nachthemel verscheen was men daarvan dusdanig onder de indruk dat men er ook verslag van maakte.

Deze nieuwe lezing in het kader van ons Kometenjaar is een bloemlezing van komeetverschijningen die mensen hebben verwonderd en hen niet zelden ook angst hebben ingeboezemd. We duiken in geschreven bronnen van millennia geleden en eindigen de reis waar de vorige begonnen is: kort voor het tijdperk van de ruimtevaart. Wees erbij!

Deze voordracht gaat door op zaterdag 29 maart 2014 om 14u30 in aud. K op de eerste verdieping (ingang via Gezusters Lovelingstraat). Allen welkom!

Volkssterrenwacht: