Kometen, Griezels of waterbrengers?

Datum: 
zaterdag, 4 november, 2017 - 14:00 to 17:00

Lezingennamiddag als eerbetoon aan prof. Cornelis de Jager, met zijn 96 levensjaren misschien de oudste nog actieve astronoom op onze aardbol.

Prof. De Jager zelf heeft het over "Kometen, griezels of waterbrengers?''.
Kometen werden vroeger veel gezien als griezelige brengers van onheil, voorspellers van velerlei soorten van ellende. Sinds Halley weten we beter: het zijn objecten die vanaf grote afstand uit het heelal naar de aarde komen en een loopbaan hebben onder invloed van de aantrekking door de zon. We bespreken de Oortwolk en hoe doe ontstaan is. Brachten kometen de kiem van het leven hierheen – zoals wel eens wordt gedacht? Zijn ze verantwoordelijk voor het water van onze oceanen? We weten daar nu meer van, mede dank zij recent onderzoek door ruimtevoertuigen aan kometen. Daar zal uitvoerig op ingegaan worden.

Daarna volgt een gezamenlijke lezing met Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw) over vrouwen in de wetenschap en we sluiten af met een lezing door Dr. Hetty Van Dijk over het belang van educatie voor meisjes op het Afrikaanse continent. Deze twee laatste lezingen gaan door in het kader van “Science4Girls”, een project dat werd opgestart door de Volkssterrenwacht Armand Pien met steun van onze beide astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout.

Meer informatie: http://armandpien.be/event/prof-cornelis-de-jager-2017-11-04-82/page/website_event.introductie-prof-cornelis-de-jager

Volkssterrenwacht: