"Over de beste sterrenhemel ter wereld: de observatoria in Chili" door Steven Bloemen

Datum: 
zaterdag, 26 oktober, 2013 - 14:30 to 16:30

Voordracht door Steven Bloemen

De observatoria van de European Southern Observatory (ESO) in La Silla en Paranal in Chili behoren al decennia tot de beste ter wereld. Veelzijdige, hoogtechnologische telescopen zoals de Very Large Telescopes (VLT) die ESO in Chili bouwde zijn voor vele Europese sterrenkundigen van onschatbare waarde. Vorig jaar vierde ESO haar 50ste verjaardag. Naar aanleiding van dit jubileum blikken we terug op enkele van de belangrijkste doorbraken die gerealiseerd werden op basis van waarnemingen vanuit Chili en bekijken we wat waarnemen in Chili inhoudt voor een Europees sterrenkundige. ESO heeft uiteraard niet alleen een boeiend verleden maar ook een veelbelovende toekomst. We besteden daarom ook de nodige aandacht aan de infrastructuur die de volgende jaren op de ESO-sites in gebruik genomen zal worden, zoals ALMA en de E-ELT.

Steven Bloemen is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven en aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deze voordracht gaat door op zaterdag 26 oktober 2013 om 14u30 in de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, auditorium K op eerste verdieping, ingang Gezu

Volkssterrenwacht: