Sterrenkijkdagen

Datum: 
vrijdag, 3 maart, 2017 - 20:00 to zaterdag, 4 maart, 2017 - 22:30

Ook dit jaar neemt volkssterrenwacht Armand Pien deel aan de sterrenkijkdagen. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart kan je bij ons terecht voor het bewonderen van de sterrenhemel.

De bedoeling is om een breed publiek de kans te geven de sterrenhemel eens door een telescoop waar te nemen. De Maan is ten tijde van de sterrenkijkdagen slechts ongeveer voor een kwart verlicht, waardoor het maanlicht niet te erg stoort om zwakkere objecten waar te nemen. Bovendien zijn op een smalle maansikkel de schaduwen van de bergen en kraters prominent, waardoor deze oppervlaktedetails extra tot hun recht komen. De Maan zal dus het meest spectaculaire object van de avond zijn. Hiernaast  zijn ook Venus en Mars in het begin van de avond zichtbaar en, wie het nodige geduld heeft, kan in de late avond ook Jupter zien opkomen. De typpische wintersterrenbeelden en de hierbij horende deepsky objecten zijn ook de hele avond zichtbaar ( zoals bijvoorbeeld Orion en Orionnevel, Stier en Plejaden). Bij dit alles geven onze medewerkers alle nodige uitleg.

Indien het slecht of twijfelachtig weer is, zal er een vervangprogramma worden ingelast. Dit zal focussen op wat er die avond te zien is ( in de hoop dat het toch nog opklaart) en op de werking van telescopen, wat zal worden geïllustreerd tijdens een rondleiding langs het observatiepark. Ook het weerstation wordt opengesteld. Hier kan je meer te weten komen over het weer.

Wil je graag bijkomende informatie? Bel ons op 09 264 36 74 of stuur een mail naar info@armandpien.be.

Volkssterrenwacht: