Zonnekijkdag Cosmodrome - 2 juli 2017

Datum: 
zondag, 2 juli, 2017 - 13:00 to 17:00

Op zondag 2 juli leer je alles over de Zon tijdens de Zonnekijkdag. De zonnetelescopen van de Cosmodrome staan klaar om je een unieke kijk te bieden op deze fascinerende ster.

Dit jaar willen we niet alleen de zon in de kijker zetten maar ook ons eigen land. Wanneer we denken aan ruimtevaart, komen voornamelijk landen zoals Amerika, Rusland of China in beeld.  Maar wat je wellicht niet weet is dat België, als kleine speler, toonaangevend is op het gebied van ruimteweer en het bestuderen van de zon.
Wat België allemaal doet en bereikt heeft, ontdek je tijdens deze Zonnekijkdag.

Vanaf 13u kan je in de Cosmodrome terecht voor :

Waarnemingsterras - doorlopend - ingang bezoekersonthaal
Word zelf een zonnewaarnemer! Bekijk de zon in al zijn pracht en praal: de zonnevlekken, de spectaculaire uitbarstingen. Je krijgt ze allemaal te zien door de telescopen van de Cosmodrome!   
Astrorangers demonstreren je hoe je succesvol kan waarnemen.

Sterrenwacht
Heb je je al eens afgevraagd hoe een professionele astronoom de hemel bestudeert?
Astrorangers nemen je mee naar het Observatorium. Ze leggen je uit hoe we de zon kunnen waarnemen.

Beleef je eigen zonnemissie - doorlopend - STEM-ruimte
We horen het bijna dagelijks in het nieuws. Raketten worden gelanceerd, missies worden uitgevoerd. Het lijkt wel kinderspel maar is dit daadwerkelijk zo? Kom het zelf ontdekken!
Tijdens deze workshop krijg je eerst uitleg door onze missiespecialist. Daarna ga je zelf aan de slag. Kan jij een robot de juiste instructies te geven en de opdracht tot een goed einde te brengen?
Duur: +/- 45 minuten
OPGELET!
De plaatsen voor deze workshop zijn beperkt. 15 minuten voor de aanvang van de workshop kan je je plaats ter plaatse reserveren.

Smartphonequiz - doorlopend - minigolfterrein
Tijdens het minigolfen kan je deelnemen aan een smartphone-quiz! Elke golfbaan bevat een vraag. Wil je het antwoord weten? Scan dan met je smartphone de bijhorende QR-Code.
De minigolf is open van 13u tot 19u (ticketverkoop tot 17u30).

360° shows - Cosmodrome
'We are Stars' 
- om 14u
De zon is onze dichtsbijstaande ster. Maar hoe zijn de sterren ontstaan? Hoe zijn wij ontstaan? En waar komt het allemaal vandaan?
In 'We are Stars' onderzoeken we de geheimen van onze kosmische scheikune en ons explosief ontstaan.

'Secrets of the Sun' - om 16u
Welke rol speelt de zon in het bestaan van ons zonnestelsel? We beleven de onvoorspelbare kracht van de zon en haar invloed op planeten en het leven hier op aarde. 'Secrets of the Sun' vertelt ook de levenscyclus van de zon, vanaf haar geboorte tot haar uiteindelijke en onvermijdelijk einde.
Na elke show brengen we een virtueel bezoek aan het zonnecentrum in Brussel.

Lezing 'Krachtige zonnestorm op komst' door Petra Vanlommel, Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE), Brussel - 15u - Aula Wendelen
De zon is het favoriete studieobject van de wetenschappers van de afdeling zonnefysica. De zon maakt niet alleen het mooie weer, maar ook het 'ruimteweer' dat een impact heeft op hoogtechnologische systemen zoals satelliet-navigatie. Daarom worden zonnestormen en zonne-explosies op de voet gevolgd. Vanop de aarde en vanuit de ruimte proberen ze via grensverleggende ruimtemissies en nieuwe observatietechnieken door te dringen in de geheimen van de zonne-atmosfeer waar zonnestormen ontstaan. STCE werkt volop aan de satelliet 'Solar Orbiter' die de zon dichterbij dan ooit zal observeren terwij de duo-satelliet 'PROBA3' borg staat voor de perfecte zonsverduistering. En laatst maar zeker niet het minste, met de telescoop te Ukkel hebben ze onlangs deelgenomen aan een internationale waarnemingscampagne die prachtige en zeer gedetailleerde beelden van het zonneoppervlak opleverde.
Laat je betoveren door spectaculaire beelden van zonnestormen en ruimteweer!

Infofilm SIDC/STCE - doorlopend - zaal Descartes
Ontdek wat België allemaal doet op het gebied van zonwaarnemingen en ruimteweer.

Ringing Sunspots - doorlopend - zaal Galileo
Het ruimteweer bestuderen is geen gemakkelijke opdracht. In alle omstandigheden moet je de rust kunnen bewaren. Zorg ervoor dat de ring zo snel mogelijk via de hoogspanningsdraad de overkant bereikt. Maar let op dat je de hoogspanningsdraad niet raakt!
Durf jij de uitdaging aan?

Workshop Zonnewijzer - doorlopend - zaal Mercator
Tijdens deze workshop maak je zelf een zonnewijzer en raak je de tijd nooit meer kwijt!
 

Onze bijzondere dank gaat uit naar Solar Influences Data Analysis Centre of Excellence. Mede dankzij hen kunnen we tal van activiteiten aanbieden.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland