Sterrenkunde als eindwerk? Opleiding voor leerkrachten

Datum: 
woensdag, 14 mei, 2014 - 14:00 to 17:00

Ons project 'Kijkerbouw op school' kent een groot succes. Maar een telescoop is er niet alleen om op de opendeurdag tentoon te stellen. Het loont de moeite om met die kijker ook de laatstejaars van de volgende schooljaren diverse opdrachten te laten uitvoeren.
Binnenkort organiseren we een basisopleiding voor leerkrachten (aardrijkskunde, fysica, chemie), die moet toelaten een telescoop te bedienen en een aantal waarneemopdrachten te begeleiden. Tijdens een info-namiddag op woensdag 14 mei (14u-17u) worden de verschillende onderdelen van de opleiding toegelicht en gedemonstreerd.

Een kleine greep uit de opdrachten waar we kunnen rond werken:
-3e wet van Kepler gebruiken om de massa van Saturnus te bepalen adhv baanstralen en omlooptijden van de grootste manen . Kan ook met behulp van Jupiter en zijn manen worden gedaan.
- Hoogtes van bergen bepalen op de maan.
- Samenstelling van de maanbodem bepalen aan de hand van foto’s
- Eenvoudige spectroscopie, kleuren van sterren…
- Scheidend vermogen bepalen van de telescoop door dubbelsterren proberen te scheiden.
- De telescoop voorzien van een projectiesysteem (om helemaal veilig te spelen), en zo de positie van een grote zonnevlek proberen te volgen gedurende één omwenteling. En daarmee kan dan de rotatietijd van de Zon worden bepaald. (idee Philippe Mollet Volkssterrenwacht Mira Grimbergen)

-Deelname is gratis, maar u dient op voorhand (ten laatste op 11 mei) in te schrijven via info@armandpien.be

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland