Optica studiedag

Datum: 
zaterdag, 21 maart, 2015 - 10:00 to 17:00

Zaterdag 21 maart, 10u-17u, UGent-Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent, gebouw S9, auditorium A2.

Dag boordevol interessante bijdragen rond optica:

Sprekers:

1. Harrie Rutten over de MTF en hoe je daar de contrastweergave - want gaat uiteindelijk om contrastweergave - van kunt aflezen en wat dat nou betekent voor deepsky en planeten: waar in zo'n MTF zit nou deepsky en waar zitten nou planeten.
2. Hans Dekker over het grote belang van koeling, luchtstromingen e.d en de invloed daarvan op beeldkwaliteit. Dit is iets wat nogal eens vergeten wordt en volgens ons is Hans daar echt deskundig in.
3. Jan legt uit , met voorbeelden, over wat je nu met de bekende tests kunt doen als Ronchi, Foucault, Lyot, en interferometer, stertest en hoe die elkaar kunnen aanvullen.
4. Rik ter Horst vertelt over hoe je nou echt kritisch planeten waarneemt. Want zelfs al heb je een goede telescoop, dan is dat nog niet echt evident. Rik heeft hier veel ervaring mee.
5. Werkgroep kijkerbouw VSRUG verzorgt de praktische kant : met behulp van een opstelling van foucault en ronchi en opstelling van Bath interferrometer worden live in de zaal de diverse testen getoond op scherm.
Een stuk beter om iedereen individueel te laten kijken lijkt ons.

Professor Herwig Dejonghe , Decaan van de faculteit wetenschappen aan de UGent en professor sterrenkunde zit die dag de vergadering voor .

ALS GASTSPREKER :Prof. Hans Van Winckel (KUL) geeft een lezing over Mercator, Hermes en de niche van de combinatie binnen de internationale observationele infrastructuur. Er wordt ook dieper ingegaan op het optisch ontwerp.

Prof Van Winckel is de P.I. van de Mercatortelescoop op La Palma.

Om in te schrijven : info@rug-a-pien.be (INSCHRIJVEN VERPLICHT)

Volkssterrenwacht: