Van Big bang tot aardse leven

Datum: 
zaterdag, 17 september, 2016 - 14:30 to 17:00

Voordracht door Dhr. Hugo Moors.

Ondanks het feit dat wij mensen kunnen lopen, eten, ademen, denken, spelen, … kortom leven, zijn wij toch opgebouwd uit dezelfde materie die we overal in het heelal terugvinden. Alle materie is op haar beurt opgebouwd uit moleculen, die dan weer op hun beurt een combinatie zijn van elementen. Elementen bestaan uit een nucleus of atomaire kern waarrond electronen cirkelen. Als we nog een stap verder gaan botsen we op subatomaire deeltjes, om uiteindelijk die echte allerkleinste en fundamentele bouwstenen van het ganse universum tegen te komen, de elementaire deeltjes.

Welk chronologisch verloop leidt van onzichtbare elementaire deeltjes naar het huidige universum, en welke cruciale stappen zijn er nodig geweest om van dode materie tot een intellectueel organisch levend organisme te geraken? Is leven alomtegenwoordig in de ruimte of leven wij op een unieke planeet, die we aarde mogen noemen?

Dit seminarie is een soort “genesis” verhaal dat vanuit een wetenschappelijke basis wil aantonen hoe materie is ontstaan en welke unieke gebeurtenissen er nodig waren om tot het huidige aardse leven te komen. En wat brengt de toekomst?

Over de spreker:

Dhr. Hugo Moors werkt voor het Belgisch Nucleair onderzoekscentrum in Mol (SCK-CEN). Als industrieel ingenieur kernenergie en bio ingenieur Cel&gen technologie heeft hij een bijzondere interesse voor de kleinste bouwstenen van heelal en van het leven. Zijn beroep heeft hem ook in de mogelijkheid gesteld om zeer fundamentele basiskennis te verwerven van het nucleaire, deeltjes fysica, en de aardse eerste pionierbacteriën, het ontstaan van het leven. Met deze lezing brengt hij een bundeling van meer dan 25 jaar ervaring als onderzoeker.

Praktisch:

Deze voordracht gaat door op de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, ingang Gezusters Lovelingstraat, auditorium K op 1ste verdieping.

Gratis toegang, op voorhand reserveren is niet nodig.

Hartelijk welkom!

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland