Kijkavond met gedeeltelijke maansverduistering

Datum: 
donderdag, 25 april, 2013 - 20:30 to 22:30

Op donderdag 25 april is er een beperkte gedeeltelijke maansverduistering. Bij het maximum van de eclips, om 22u08, bevindt 1% van de maandiameter zich in de kernschaduw. We organiseren een kijkavond ter gelegenheid van dit verschijnsel.

Om 21u54 gebeurt de eerste aanraking van de Maan met de kernschaduw van de Aarde. Bij het maximum van de eclips bevindt 1% van de maandiameter zich in de kernschaduw. Om 22h21 is de laatste aanraking met de kernschaduw.

De maan tijdens het maximum van de eclips. Bron:hemel.waarnemen.com

Deze maansverduistering is niet bijzonder indrukwekkend, omdat de Maan de kernschaduw nauwelijks raakt, waardoor het maanoppervlak minimaal verduisterd is (bijna overal op de zichtbare zijde van de Maan valt nog tenminste een beetje zonlicht). Tijdens het maximum is echter duidelijk een klein "hapje" uit de Maan genomen.

We organiseren samen met de VVN een kijkavond ter gelegenheid van dit verschijnsel. Let wel op! Deze activiteit gaat niet door op de Volkssterrenwacht Armand Pien, maar in het gebouw S9 van de UGent Campus Sterre, Krijgslaan 281, 9000 Gent.

Programma:
-Deuren open om 20u30
-20u45: Lezing op maat van het hele gezin over maanseclipsen
Hoe ontstaat een maansverduistering (2D + 3D)
Wat is de kernschaduw/bijschaduw
Wetenschap en eclipsen
Wat kunnen we straks te zien krijgen?
-21h30: Waarnemen met telescopen op het dak: niet alleen de Maan, maar ook Jupiter en Saturnus zijn te zien.

Van harte welkom. Toegang is gratis.

Volkssterrenwacht: