Sondes voor sneeuwballen - Verhaal van 3 decennia komeetverkenners

Datum: 
zaterdag, 25 januari, 2014 - 14:30 to 16:30

Voordracht door Günther Boerjan

Aan het begin van ons kometenjaar willen we samen met u een denkbeeldige reis maken. Het wordt geen strandvakantie of citytrip, maar een éénzame tocht door het zonnestelsel, langs banen die behoorlijk afwijken van de klassieke Hohmann-trajecten naar de bekende planeten.

De bestemming: kilometers grote, pokdalige vuile sneeuwballen, tollend rond hun as in ellipsbanen die hen gedurende korte tijd in de warme omgeving van de binnenplaneten brengen doch meestal op duizelingwekkende afstanden van de zon vertoeven. De meest bekende - komeet Halley - was het reisdoel van Europa's eerste interplanetaire missie: Giotto.

Tijdens deze lezing maak je eveneens kennis met de reeds vergeten planeetrobots Vega, Sakigake, Suisei en ICE. We bekijken de impact op een komeetkern van de sonde ... Deep Impact en maken tenslotte kennis met één van de paradepaardjes van het Europese ruimteonderzoek: Rosetta!

Niettegenstaande de ijzige bestemming van onze toer nodigen wij u warm uit om erbij te zijn! Het reisticket is gratis, de opstapplaats is Rozier 44. Uw reisgids van 't huis voor koude uurtjes: Günther

Deze voordracht gaat door op zaterdag 25 januari om 14u30 in auditorium K van de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien (1ste verdieping, ingang via Gezusters Lovelingstraat).

Volkssterrenwacht: