Armand Pien

Spectroscopie in de sterrenkunde

Datum: 
maandag, 12 november, 2018 - 20:00 to 22:00

Een vijfdelige lessencyclus waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. De eerste drie lessen gaan over de geschiedenis en de fysische principes van toepassing in de astrospectroscopie. In de vierde les komt een overzicht van het instrumentarium van de astronomische spectroscopie aanbod. De laatste les is praktijkgericht. Hierin wordt uitgelegd hoe je een spectrum kan maken en hier metingen (bvb. van stertemperatuur) op kan doen aan de hand van software.

Volkssterrenwacht:

Op schoolreis naar de Maan

Datum: 
woensdag, 5 december, 2018 - 13:30 to 16:00

Navorming voor leraren (2de en 3de graad lager onderwijs) rond de cursus 'Op reis naar de Maan' die we hebben ontwikkeld.

Volkssterrenwacht:

Sterrenkijken tijdens de Nacht van de Duisternis

Datum: 
zaterdag, 20 oktober, 2018 - 19:00 to 22:00

Op de Nacht van de Duisternis doven verschillende gemeenten de verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met Nacht van de Duisternis zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Volkssterrenwacht:

De weerradar: een stortvloed aan meteorologische informatie

Datum: 
zaterdag, 20 oktober, 2018 - 14:00 to 17:00

Het grote publiek kent de neerslagradar van populaire sites als buienradar.nl, kmi.be of van weer-apps. Maar hoe werkt zo'n radar eigenlijk? En zijn de beelden altijd juist? In deze voordracht gaat Maarten Reyniers van de radargroep van het KMI dieper in op de werking van de radar, of we er ook sneeuw en hagel mee kunnen zien, en hoe het komt dat windturbines zich op de radarbeelden als een plaatselijke bui vermommen. Ook eerder onverwachte toepassingen zoals de detectie van trekvogels zullen aan bod komen.

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk:

Volkssterrenwacht:

Crash course ruimtevaart

Datum: 
maandag, 15 oktober, 2018 - 19:00 to 21:00

Maak kennis met onze allernieuwste cursusvorm: de Crash Course! Ideaal voor wie zich moeilijk kan vrijmaken maar toch zijn of haar kennis over astronomie en ruimtevaart wil bijspijkeren. Honderdtwintig minuten pure essentie, een flinterdun maar aantrekkelijk cursusboekje en dat alles voor een boterzacht prijsje.

Volkssterrenwacht:

Cursus Zonnestelsel

Datum: 
dinsdag, 25 september, 2018 - 20:00 to dinsdag, 4 december, 2018 - 22:00

Op dinsdag 25 september start een tiendelige lessenreeks over het zonnestelsel, voor mensen die al over een zekere basiskennis beschikken (door bijvoorbeeld onze inleidingscursus gevolgd te hebben).

Hierbij wordt dieper ingegaan op de beweging en de samenstelling van de planeten, de processen die gezorgd hebben voor het uitzicht van de planeten, de verschillen tussen de objecten in het zonnestelsel, de zon, het ontstaan van het zonnestelsel.

Volkssterrenwacht:

Wat zullen we eten op de Maan?

Datum: 
zaterdag, 8 september, 2018 - 14:30 to 17:00

Voordracht door Dr. Natalie Leys, microbiologe van het Studie Centrum voor Kernenergie SCK•CEN.

Volkssterrenwacht:

Cursus weerkunde

Datum: 
donderdag, 6 september, 2018 - 20:00 to donderdag, 25 oktober, 2018 - 22:00

UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien organiseert een achtdelige lessenreeks over het weer. Naast een theoretisch gedeelte, waarin u kennismaakt met de fysische principes achter het weer en de factoren die het weer op Aarde tot stand doen komen, is er een praktijkgericht gedeelte. Hier gaan we dieper in op het herkennen van wolken, interpreteren van weerkaarten, satellietbeelden, beschrijving van specifieke weersituaties zoals storm, onweer en sneeuw.

Volkssterrenwacht:

Tweevoudige thema-kijkavond 'Perseïden'

Datum: 
woensdag, 8 augustus, 2018 - 20:00 to vrijdag, 10 augustus, 2018 - 22:30

Naar aanleiding van het maximum van de meteorenzwerm 'De Perseïden' zijn er 2 thema- en kijkavonden op de volkssterrenwacht, met voordrachten over dit onderwerp (8 augustus over 'Vallende sterren', 10 augustus over 'Meteorieten').
De voordrachten worden gegeven om 20u30 en om 22u.

Volkssterrenwacht:

Totale maansverduistering

Datum: 
vrijdag, 27 juli, 2018 - 21:30 to zaterdag, 28 juli, 2018 - 01:30

Als de Maan opkomt op vrijdagavond 27 juli, om 21u30, gaan we die zien als een rode bol. Er is op dat moment namelijk een totale maansverduistering.
Uiteraard laten de Vlaamse Volkssterrenwachten dit fenomeen niet onopgemerkt voorbijgaan.

Volkssterrenwacht:

Pagina's

Subscribe to RSS - Armand Pien