Een pleidooi voor Mars

Datum: 
woensdag, 7 oktober, 2015 - 20:00 to 21:30

In het kader van de World Space Week (4-10 oktober 2015) en het thema 'Discovery' organiseert de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien een gespreksavond rond de toekomstige verkenning van de Rode Planeet. Bedoeling is om bij het grote publiek enthousiasme, interesse en begrip te creëren voor de komende missies naar Mars.

We kozen voor dit onderwerp omwille van de nakende lancering van het eerste luik van ESA's ExoMars Programma in januari 2016. Dat de start van World Space Week nagenoeg samenvalt met de première van 'The Martian' in de Belgische zalen vormt een extra reden om de hernieuwde, populaire interesse in dit onderwerp op laagdrempelige wijze een meer genuanceerde, wetenschappelijke invulling te geven.

Als eerste spreker hebben we Ann Carine Vandaele van BIRA. Zij is de wetenschappelijke eindverantwoordelijke van het NOMAD-instrument aan boord van het eerste luik van ESA's ExoMars Programma. Zij maakt deel uit van de internationale studiegroep iMARS ("international Mars Architecture for the Return of Samples") en heeft heel wat ervaring opgedaan tijdens de voorbereidende studies voor de Mars Sample Return missie (MSR), over de omstandigheden bij het nemen van een sample en hoe die terug naar de Aarde te krijgen. Zij kan ons dus heel wat bijleren over het hoe en het waarom van de robotische verkenningen alsook over de specifieke moeilijkheden die daarmee gepaard gaan.

Onze tweede spreker is Nicky De Munster, gecertificeerd Space Educator, lid van de Euro Space Society en tweevoudig participant aan de Mars Simulaties in het Mars Desert Research Station in Utah. Zijn kennis en ervaring vormen de ideale inslag voor het meer speculatieve luik van het gesprek dat zich zal richten op een toekomstige bemande verkenning van Mars.

De opzet van het gebeuren is een laagdrempelig, geanimeerd vraaggesprek tussen een objectieve moderator en de praatgasten.

Deze gespreksavond zal doorgaan op woensdag 7 oktober 2015 om 20u in de lokalen van de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien Gent, Rozier 44, 9000 Gent, ingang Gezusters Lovelingstraat. Toegang is gratis. Iedereen welkom.

Volkssterrenwacht: