Protoplanetaire schijven en vorming van planeten

Datum: 
zaterdag, 19 maart, 2016 - 14:30 to 16:30

Voordracht door Dr. Jonathan Menu.

Wanneer reusachtige stof- en gaswolken in de ruimte ineenstorten door de zwaartekracht, worden sterren geboren in hun centrum. Net zoals een schaatser sneller gaat draaien als hij/zij de armen intrekt tijdens een spin, zorgt de samentrekking van zo'n wolk voor een snellere rotatie. Eens de ster zich aan het vormen is, zal een deel van het materiaal uit de wolk een schijf vormen rond deze ster.
Met grote telescopen en speciale technieken kunnen we vandaag deze schijven rond jonge sterren zien. Op die manier werd ontdekt dat de schijven vooral uit rotsblokken, zand, ijs en gas bestaan. Ook voor de Aarde en andere planeten in ons Zonnestelsel is dit het geval! Wat we zien in de schijven zijn bouwstenen voor nieuwe planeten. Ooit was de Zon ook omringd door een schijf, waarin planeten zoals onze Aarde zich vormden, en uiteindelijk ook het leven op Aarde.
Het doel van m'n doctoraatsproject was het voeren van een gedetailleerd onderzoek naar deze schijven. Het onderzoek verduidelijkt hun structuur en evolutie. Dit leidt ons dichter bij het antwoord op de vragen waar, wanneer en hoe planeten gevormd worden. En misschien biedt dit onderzoek ook een antwoord op een nog veel belangrijker vraag: is de Aarde uniek?

Deze voordracht gaat door op zaterdag 19 maart 2016 van 14u30 tot 16u30 in de lokalen van de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, Gez. Lovelingstraat, 9000 Gent, 1e verdiep.

Geen reservatie nodig. Toegang is gratis. Allen hartelijk welkom!

Volkssterrenwacht: