Dag van de Wetenschap

Datum: 
zondag, 22 november, 2015 - 14:00 to 17:00

De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien is dit jaar opnieuw van de partij op de Dag van de Wetenschap. We werken dit jaar rond het thema ‘Exotische objecten in ons zonnestelsel'. Voor de volwassenen is er een lezingennamiddag. Voor de jongeren zijn er workshops.

Naast de zon, planeten en manen, zijn er heel wat minder bekende maar tot de verbeelding sprekende objecten in ons zonnestelsel, zoals kometen, dwergplaneten, en planetoïden.
Er zijn heel wat actuele ruimtemissies naar dergelijke objecten (bvb. Rosetta en de landing op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, New Horizons die afgelopen zomer nabij Pluto passeerde, de ruimtesonde Dawn die werd gelanceerd om de dwergplaneet Ceres te onderzoeken). We horen dan in het nieuws dat deze missies ons moeten toelaten meer informatie te verkrijgen over deze tot nu toe vrij onbekende objecten of om beter te begrijpen hoe ons zonnestelsel is ontstaan. Maar wat zijn we ondertussen te weten gekomen via deze missies? En hoe gebeurde het onderzoek voor het tijdperk van de ruimtevaart? U komt het te weten tijdens onze lezingennamiddag.

Programma voor de lezingennamiddag:

-14u: Günther Boerjan (medewerker Volkssterrenwacht Armand Pien)
‘Ontdekking en telescopisch onderzoek van planetoïden’

-15u: Frederik Dhooghe (BIRA)
‘Resultaten van de Rosetta missie’

-16u: Glenn Van den Meerssche (medewerker Volkssterrenwacht Armand Pien)
'Een nieuwe kijk op Pluto'.

Programma voor de workshops (start om 14u, 15u of 16u)

Workshop: Dwergplaneten knutselen

Activiteit voor de kleinsten van 6 tot 8 jaar.

Workshop: Ruimtesondes knutselen

Activiteit voor kinderen van 8 tot 10 jaar.

Demonstratie: Komeet maken

Activiteit voor jongeren van 11 tot 15 jaar.

Voor de lezingen is het niet nodig om in te schrijven. Voor de workshops en demonstratie is het aantal plaatsen beperkt en is inschrijven verplicht. Dit kan via: deze link.

Deze activiteiten gaan door in de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, gebouw UGent Rozier-Plateau, ingang via Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent.

Volkssterrenwacht: