Thema-kijkavond: ExoMars

Datum: 
woensdag, 16 maart, 2016 - 20:00 to 22:30

Onder het oppervlak van Mars schuilt heel misschien het antwoord op de meest prikkelende vraag die de mensheid zich ooit heeft gesteld: "Is er elders in het zonnestelsel ook leven ontstaan?" Ruim veertig jaar na de spraakmakende experimenten van de Amerikaanse Viking landers zal het Europese Ruimtevaartagentschap met haar ExoMars programma deze vraag voor eens en voor altijd proberen beantwoorden. In twee aparte missies gaan ze op zoek naar sporen van leven in het verleden en nu.

Op 14 maart 2016 vertrekt de onbemande ruimtesonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven. De ExoMars Trace Gas Orbiter moet vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan in de ruimte gebracht worden met behulp van een Russische Proton draagraket.

Op 16 maart houden we een thema-avond rond dit belangwekkende avontuur. Op dat moment zullen de Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli lander reeds koers gezet hebben naar de Rode Planeet. In een onderhoudende, interactieve lezing doen we het 'hoe' en 'waarom' van deze missie uit de doeken!

Achteraf is er ruim de mogelijkheid om onze telescopen te bezoeken alsook het weerstation. Wie zelf naar de Rode Planeet (en verder!) wil reizen kan gebruikmaken van onze 3D consoles.'
Geen reservatie nodig. Toegang is gratis. Allen hartelijk welkom!

Volkssterrenwacht: