Cosmic Café 'De oorsprong van kosmische straling'

Datum: 
donderdag, 9 februari, 2023 - 19:30 to 21:30

Welkom op het tweede Cosmic Café met als thema 'De oorsprong van kosmische straling' - door Prof. dr. Dirk Ryckbosch

Onze aarde wordt voortdurend gebombardeerd door deeltjes uit de kosmos die met enorme energie op de atmosfeer inslaan. Waar deze kosmische straling precies vandaan komt is nog altijd niet geweten. Het IceCube experiment gebruikt 1 kubieke kilometer ijs aan de Zuidpool als detector voor kosmische neutrino's. Met dit unieke instrument proberen we inzicht te krijgen in de meest gewelddadige gebeurtenissen in het heelal. De afgelopen jaren heeft dit onderzoek nieuwe en interessante resultaten opgeleverd, die voor het eerst de weg tonen naar de oorsprong van de kosmische straling.
Prof. dr. Dirk Ryckbosch geeft uitleg over het werk van IceCube, de resultaten van de experimenten en het werken aan de Zuidpool.

Dirk Ryckbosch studeerde Natuurkunde aan de UGent en behaalde daar ook zijn doctoraat in de kernfysica. Vanaf de jaren '80 werkte hij aan deeltjesversnellers in België, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Tussen 2001 en 2003 stond hij aan het hoofd van het HERMES-experiment aan de HERA-deeltjesversneller in Hamburg. Sedert 2000 is hij als professor verbonden aan de UGent, en leidt de onderzoeksgroep "Experimentele Deeltjesfysica" die momenteel uit een 30-tal onderzoekers bestaat. Van 2006 tot 2019 was hij hoofd van het departement Fysica en Sterrenkunde van de UGent. Sedert 2017 is hij vertegenwoordiger voor België in het bestuur van CERN, het grootste laboratorium ter wereld in de deeltjesfysica.

Tickets: https://www.kattevennen.be/nl/activiteiten/cosmic-cafe-de-oorsprong-van-.....

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland