Volkssterrenwacht Mira

Hieronder staan enkele van de toekomstige activiteiten bij Volkssterrenwacht Mira.

Niet alle activiteiten van Mira worden hieronder vermeld. Meer activiteiten en informatie kan u hier vinden.

Activiteiten

Astroclub met Francis Meeus: Het Europese telescopenpark in Chili

Datum: 
vrijdag, 10 februari, 2023 - 19:00 to 23:00

MIRA-medewerker Francis Meeus neemt je virtueel mee naar het noorden van Chili om kennis te maken met het prestigieuze telescopenpark dat de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) daar uitgebouwd heeft. Bekend klinken misschien namen als VLT, de Very Large Telescope, en ALMA, de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, maar er staat daar nog veel meer telescopenpracht bij mekaar. En we gaan ook na waarom dat al die grootse instrumenten nu precies daar opgesteld staan.

Volkssterrenwacht: 

Astroclub met Christoffel Waelkens: Hoogtepunten uit de Oud-Griekse sterrenkunde

Datum: 
vrijdag, 24 februari, 2023 - 19:00 to 23:00

Op gebied van sterrenkunde beleven we ongemeen boeiende tijden: via asteroseismologie maken we kennis met het inwendige van sterren, we ontvangen gravitatiegolven uit de ruimte ten gevolge van botsende zwarte gaten, de nagloeiende straling van de oerknal informeert ons over de leeftijd van het heelal. En de James Webb Space Telescope bezorgt ons een nieuwe lading tot de verbeelding sprekende beelden die ons allerlei facetten tonen van de meest verscheiden kosmische objecten.

Volkssterrenwacht: 

Astroclub met Dominique Dierick: De wondere wereld van de astrofotografie

Datum: 
vrijdag, 10 maart, 2023 - 19:00 to 23:00

Sterrenkijken is natuurlijk een heel fijne bezigheid, en dankzij een telescoop wordt het mogelijk om nog veel meer sterren en allerlei neveltjes en sterrenhopen te zien die voor het blote oog onzichtbaar blijven. Maar dankzij fotografische opnames van de sterrenhemel wordt het mogelijk om ineens nog veel meer dingen te zien die voor visuele waarnemingen met een telescoop onbereikbaar zijn. Astrofotografie is bij uitstek de manier om de volle rijkdom van de sterrenhemel te ontdekken.

Volkssterrenwacht: 

Astroclub met Dany Vanbeveren: Massieve sterren als kosmische vormgevers

Datum: 
vrijdag, 31 maart, 2023 - 19:00 to 23:00

Op onze blauwe planeet in de marge van een eerder kleine ster, de Zon, kunnen we het ons maar moeilijk voorstellen. Vanuit ons perspectief is de Zon een reusachtig grote bol heet gas die omwille van haar gigantische massa het hele zonnestelsel domineert. Maar in vergelijking met de Zon zijn er sterren die veel en heel veel groter zijn. En vooral ook met heel veel meer massa. Deze 'zware jongens' laten zich serieus gelden en mogen beschouwd worden als vormgevers op gebied van kosmische structuren.

Volkssterrenwacht: 

Astroclub met Herwig Ronsmans: Amusante anekdotes uit de sterrenkunde, ruimtevaart en geografie - deel 1

Datum: 
vrijdag, 14 april, 2023 - 19:00 to 23:00

Wie graag een verrassende tocht meemaakt via Google Earth om oog in oog komen te staan met de meest verscheiden fenomenen, monumenten of locaties die verbonden zijn met amusante anekdotes uit de wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en geografie moet zeker present zijn ter gelegenheid van de Astroclub van vanavond.

Volkssterrenwacht: 

Erfgoeddag: Beestjes en sterrenkunde

Datum: 
zondag, 23 april, 2023 - 10:00 to 18:00

Op zondag 23 april werkt Volkssterrenwacht MIRA mee aan de Erfgoeddag, waarbij er op vele plaatsen in Vlaanderen een verscheidenheid aan activiteiten wordt voorgesteld aan het publiek. Een overzicht vind je via deze link.

Het thema anno 2023 is Beestig. Daarom gaan we op MIRA op zoek naar de link tussen beestjes en sterrenkunde.

Volkssterrenwacht: 

Astroclub met Sarah Baatout: Is een mens wel gemaakt om in de ruimte te overleven?

Datum: 
vrijdag, 28 april, 2023 - 19:00 to 23:00

Zoals de Russische pionier van de ruimtevaart Konstantin Tsjolkovski het stelde: "De Aarde is de wieg van de mens, maar de mens kan niet zijn hele leven in de wieg blijven liggen". En de actualiteit toont het aan: ruimtevaart is niet uit het nieuws weg te slaan. Ruimtetelescopen realiseren prachtig werk, maar ook op gebied van bemande ruimtevaart is er voortdurend nieuws.

Volkssterrenwacht: 

© 2023; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland