Kom naar Urania op de Dag van de Wetenschap op zondag 25 november

Datum: 
zondag, 25 november, 2018 - 10:00 to 17:00

Op zondag 25 november 2018 wordt, op initiatief van de Vlaamse overheid, de 8ste editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse overheid wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag gratis geopend zijn voor het grote publiek van 10 uur tot 17 uur.

Ons thema dit jaar is "Kijk omhoog". Via een thematentoonstelling kom je meer te weten over het waarnemen van sterrenbeelden, hemelobjecten en hemelverschijnselen met het blote oog en met kleine instrumenten zoals verrekijkers. In ons Zeiss Planetarium geniet je van een mooie sterrenhemel met 3500 sterren tijdens de live-planetariumvoorstellingen! Nieuw dit jaar is het projecteren van de ESO fulldome film “Van aarde tot universum”.

In het Urania-auditorium informeren we de bezoekers doorlopend over het thema Kijk omhoog. Verder nodigen we je graag uit in de Urania-waarnemingstoren waar je door de computergestuurde 40cm-sterrenkijker kan kijken. Bij helder weer neem je de zon veilig waar door verschillende telescopen, voorzien van speciale zonnefilters.

 

Thematentoonstelling "Kijk omhoog"

"Kijk omhoog" is onze huidige thematentoonstelling. Hier kom je meer te weten over het waarnemen van sterrenbeelden, hemelobjecten en hemelverschijnselen met het blote oog en met kleine instrumenten zoals verrekijkers. Op deze manier willen we je opnieuw laten kennismaken met de sterrenhemel — en langs die weg ook met het heelal waarvan we deel uitmaken — waarvan we vervreemd zijn geraakt.

  

De vaste tentoonstelling spitst zich toe op meteorieten en kometen. Wil je weten waar deze stenen vandaan komen en welke gevolgen een impact heeft voor onze planeet? Je vindt de antwoorden via leerzame tentoonstellingspanelen en interactieve beeldschermen. En test nadien zeker je opgedane kennis in de digitale astroquiz!

      

 

In het Urania Planetarium

ESO fulldome film “Van aarde tot universum”

De nachtelijke sterrenhemel spreekt tot de verbeelding van iedereen. Al eeuwenlang proberen we de daarin liggende mysteries van het universum te ontrafelen. Vandaag zorgen telescopen en ruimtemissies voor spectaculaire veranderingen in ons denken over de kosmos. Deze film neemt de bezoeker mee op ontdekkingsreis doorheen het uitgestrekte heelal. Vertrekken doen we bij de Oude Grieken en hun geocentrisch wereldbeeld. Langzaamaan laten moderne technologie en gigantische telescopen onze werkelijke plaats tussen de sterren zien. We leven op een kleine blauwe planeet in een onopvallende uithoek van een reusachtig sterrenstelsel. Onderweg komen we meer te weten over de planeten van ons zonnestelsel, soorten nevels en sterrenhopen.

Uurregeling: Zie onderaan.    

Live planetariumvoorstelling met de ZKP2-projector

Maar liefst 3500 sterren flonkeren aan het planetarium-firmament! Onze planetariumgidsen tonen je het hemelgewelf zoals je het tijdens een ideale, pikdonkere heldere nacht kan bewonderen! Ze leren je de sterrenbeelden herkennen en nemen je mee op een reis langs de sterrenhemel.

Uurregeling planetarium

Planetariumvoorstellingen

We voorzien 5 planetariumvoorstellingen doorheen de dag. De toegang is 5 euro.

Uurregeling: 10:15 uur, 11:45 uur, 13:15 uur, 14:45 uur en 16:15 uur.

 

ESO fulldome film "Van aarde tot universum"

We voorzien 4 fulldome filmvoorstellingen doorheen de dag. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Uurregeling: 11 uur, 12:30 uur, 14 uur en 15:30 uur.

 

Tijdens de Dag van de Wetenschap zijn er bij Urania ook voordrachten!

Om 10:30 uur is er een kindervoordracht door Matti Agemans over het zonnestelsel.

Om 14:30 uur is er een voordracht door Koen Geukens over Van de zon tot voorbij Pluto.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland