Nieuw cursusaanbod bij Cozmix

Datum: 
dinsdag, 17 september, 2019 - 20:00 to dinsdag, 5 mei, 2020 - 22:00

Meer info en inschrijven via de website. 

 

Cursusaanbod

Voor wie echt geboeid is door sterrenkunde wordt door Cozmix een cursusaanbod voorgesteld. Het cursusaanbod is komend werkjaar weer bijzonder ruim en gevarieerd, zodat zowel beginnende als gevorderde amateurastronomen aan hun trekken kunnen komen. De verschillende cursussen die aangeboden worden, staan hieronder opgesomd. De sterren geven de moeilijkheidsgraad aan.

 

De Inleidende cursus Sterrenkunde (**, 8 sessies), is een beschrijvende cursus die geen voorkennis vereist. Er wordt uit de doeken gedaan hoe vroegere en hedendaagse waarnemingen ons wereldbeeld bepalen en wat onze plaats is in de grote structuur van het heelal.

Met de cursus Waarnemen voor Beginners (**, 7 sessies), laten we ook de praktijk meer aan bod komen. Met behulp van een draaibare sterrenkaart, het planetarium, een verrekijker of telescoop, verkennen we de sterrenhemel, zodat de geïnteresseerde waarnemer nadien zelf zijn weg kan vinden tussen de sterrenbeelden en hemelobjecten.

De lessenreeks Basisconcepten uit de astrofysica (****, 6 sessies) belicht de basisconcepten van de moderne astrofysica en kan bijvoorbeeld aansluitend op de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd worden.

In Actuele onderwerpen uit de Sterrenkunde (*****, 8 sessies) komt uiteraard de actualiteit aan bod. De cursus gaat uit van een minimale basiskennis sterrenkunde (bijvoorbeeld door eerder al de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd te hebben). De onderwerpen zullen inspelen op de actualiteit en liggen nog niet helemaal vast.

In Actuele onderwerpen uit de Ruimtevaart (***, 4 sessies), wordt aandacht besteed aan de actualiteit van de ruimtevaart, zoals de recente prestaties van planeetverkenners. De uitleg is steeds aangepast aan het publiek, zodat de cursus geen voorkennis vereist van ruimtevaartprincipes en dus voor iedereen toegankelijk is.

De lessenreeks Het zonnestelsel (***, 6 lessen), biedt een stand van zaken van iedere planeet o.a. omtrent de evolutie van kennis via onbemande ruimtevaart. Zowel binnenplaneten, gasreuzen als ijsdwergen komen aan bod.

De cursus Ons Melkwegstelsel (****, 7 zittingen) bestudeert structuur en evolutie van ons eigen Melkwegstelsel. We bekijken ook de historiek van onze ideeën over het Melkwegstelsel alsook het waarnemen en fotograferen ervan.

 

 

Jeugd

De Cozmokidz (*) zijn kinderen van 10 tot 12 jaar. In 12 workshops word je in de sterrenkunde ondergedompeld, op een actieve en speelse manier. Kom jij mee knutselen aan een eigen zonnestelsel of een waterraket? De activiteiten gaan tweewekelijks door op woensdagnamiddag van 14 tot 16 h.

Wie tussen 12 tot 15 jaar is, kan de Jeugdcursus Sterrenkunde en Ruimtevaart (*, 8 sessies) volgen. Op een aangepaste wijze, maken we kennis met de boeiende wereld van sterrenkunde en ruimtevaart. Hoe werkt een raket en hoe bouw ik er zelf één? Waar loopt de Melkweg? Star Wars: sprookjes of echte toekomst? Het antwoord op deze en veel meer vragen krijg je in deze cursus. Met behulp van foto's, schema's, modellen en videomateriaal geven we duidelijke uitleg en maken we je wegwijs in het heelal. Er is helemaal geen voorkennis nodig om mee te doen!

Wie deze cursus achter de rug heeft en de sterrenkunde en ruimtevaart op een actieve manier wil leren kennen, is welkom in de jeugdwerkgroep van JVS-Vigilia. Dit is een groep jonge amateurastronomen die geregeld op vrijdagavond samenkomt om aan sterrenkunde en ruimtevaart te doen. Er wordt gewerkt rond allerhande projecten die op een zo aangenaam mogelijke manier gebracht worden. Als het helder is, wordt er waargenomen en kan je een initiatie krijgen in het gebruik van telescopen. Tijdens de zomer is er een Vigilia-kamp waarin sport, spel en astronomie mooi gecombineerd zijn.

 

 

Nocturnes

Ongeveer op maandelijkse basis is er bij Cozmix op zaterdagavond een speciale nocturne. Deze evenementen in het bezoekerscentrum zijn gewijd aan zeer uiteenlopende thema's die vanzelfsprekend telkens in verband staan met sterrenkunde. Deelnemers mogen een boeiende avond verwachten, met verrassende avonturen in het schemerdonker. Achteraf kunnen deelnemers verder van gedachten wisselen met elkaar en met de spreker. Dit alles onder het genot van een drankje. Als het weer het toelaat, is er ook nog de mogelijkheid om samen de sterrenhemel te observeren.


Programma 2019 - 2020: 


16/11/2019           Vijftig jaar Apollo 12 – terugblik op de tweede missie van het Apolloprogramma, met vertrek op 14 november en landing op 18 november 1969.
14/12/2019           Ontdek de sterrenhemel – waarnemen  wintersterrenhemel en werken met een draaibare sterrenschijf.
15/02/2020           Exoplaneten – up-to-date informatie over ontdekkingen zoals Trappist-1 en resultaten van TESS.

14/03/2020           Het fascinerende getal pi – viering van π-dag en de rijke geschiedenis van het getal π.
25/04/2020           Dertig jaar Hubble Space Telescope – fulldome fragmenten van het indrukwekkende palmares van de HST, gelanceerd op 24 april 1990.  
02/05/2020           Het observeren van de maan – waarnemingsmethoden met diverse instrumenten en oppervlaktedetails op de maan.

 

Van oktober tot april gaan er maandelijks familienocturnes door op vrijdagavond, onder de noemer ‘Space 4 Kids’. Deze waarnemingsavonden voor het hele gezin vinden telkens plaats op het meest gunstige moment om door de telescopen de maan waar te nemen. De sterrenwacht is open vanaf 17.30 h, er gaan planetariumvoorstellingen door om 18.00 en 19.00 h. Vooraf inschrijven is niet vereist voor deze evenementen, je kan ter plaatse aansluiten bij de gewenste voorstelling en activiteit. Per avond zijn er specifieke workshops, nachtwandelingen of andere sterrenkundige activiteiten. Trek met ons mee op avond-tuur langs de sterrenhemel!

 

04/10/2019           Lanceer je eigen raket

25/10/2019           Hallo wie? Ruimtemissie!

26/10/2019           Hallo wie? Ruimtemissie!

08/11/2019           Waarnemen

13/12/2019           Sterrenbeelden

03/01/2020           Duistere planetentocht

31/01/2020           Planetenknuffels

06/03/2020           We gaan naar de maan…

 

Toegangsprijs voor deze speciale familienocturnes bedraagt 7 euro voor kinderen en jongeren (< 18 j.), 8 euro voor volwassenen. Een uitstap waar het hele gezin plezier aan beleeft!

 

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland