Nocturne - Lichthinder

Datum: 
zaterdag, 14 oktober, 2023 - 19:00 to 23:00

1 keer per maand is er bij Urania een speciale nocturne. Boeiende avonden in het schemerdonker, met unieke lezingen, waarnemingsactiviteiten, nooit eerder vertoonde fulldomefilms,... De nocturnes gaan steeds door op een zaterdagavond.

De derde nocturne gaat door op zaterdag 14 oktober 2023.  

Thema: Lichthinder

We zijn die avond beopend vanaf 19 uur. Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar de planeten Jupiter en Saturnus en heldere deepsky objecten gekeken. 

 

Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt de 28ste Nacht van de Duisternis plaats. Deze actie wil de gemeenten overtuigen om bewust om te springen met openbare verlichting en om lichthinder zoveel mogelijk te beperken. 

Volkssterrenwacht Urania is die avond geopend van 19 tot 23 uur. Kom naar de sterren en de planeten kijken door onze telescopen. Je krijgt ook informatie over wat lichtvervuiling precies is. In ons planetarium kan je een voorstelling bijwonen waar we het fenomeen van de lichthinder heel mooi kunnen tonen. 

Daarnaast tonen we een fulldomefilm over sterrenkunde. De prijs voor de kindervoorstellingen is 10 euro per persoon, voor de publieke voorstellingen is 11 euro per persoon. Uranialeden nemen gratis deel, maar dienen eveneens tickets te reserveren.  

Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. 

Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar de planeten Jupiter en Saturnus en heldere deepsky objecten gekeken. 

 

 

Programma

Open vanaf 19 uur.

20 u: Causerie van 1 uur over lichthinder door Preventie Lichthinder medewerker Guy Kindermans 

 

Er zijn die avond vier planetariumvoorstellingen:

 

19.15 uur: kindervoorstelling + fulldomefilm "Polaris"

20.15 uur: kindervoorstelling + fulldomefilm "Planetenjacht"

21.15 uur: publieke + fulldomefilm "Moonbase - The Next Step"

22.15 uur: publieke + fulldomefilm "The Hot and Energetic Universe" (Engelse versie)

 

Toegangsprijs: 5 euro (exclusief planetarium- en filmvoorstelling - tickets kindervoorstelling: 10 euro, tickets publieke voorstelling: 11 euro)

 

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland