NOCTURNE op Urania - Sterbedekkingen

Datum: 
zaterdag, 23 maart, 2024 - 19:00 to 23:00

1 keer per maand is er bij Urania een speciale nocturne. Boeiende avonden in het schemerdonker, met unieke lezingen, waarnemingsactiviteiten, nooit eerder vertoonde fulldomefilms,... De nocturnes gaan steeds door op een zaterdagavond.

Start vanaf 19 uur. Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar maan, planeten en sterrenhemel gekeken.

Nocturne op zaterdag 23 maart 2024

Thema: Sterbedekkingen

Programma
Open vanaf 19 uur
20 u: Causerie (duur: 1 uur) over eclipsen, overgangen en bedekkingen, door Uranialesgever Werner Hamelinck. Dit naar aanleiding van de sterbedekking van de ster σ Leonis van het sterrenbeeld Leeuw door de maan en de totale eclips van 8 april 2024.
Bezoek aan de waarnemingstoren en bij helder weer waarnemen van een sterbedekking. (*)
De maan bedekt de ster Shang Tseang, een ster met een helderheid van +4,0m in het sterrenbeeld Leeuw. Om 22:09 wordt de ster bedekt door de zeer dunne onverlichte maanrand en om 23:03 komt deze weer tevoorschijn van achter de verlichte rand. Bij het begin van de bedekking staat de maan 39° boven de horizon, bij het einde 43°.
Bezoek aan de Urania-tentoonstelling met unieke collectie meteorieten, en de astrofototentoonstelling met de mooiste opnames van Urania's Astrofotografen.
Er zijn die avond ook extra planetariumvoorstellingen: 2 kindervoorstellingen (om 19.15 uur en om 20.15 uur) en om 21.15 uur (na afloop van de causerie) is er een publieke voorstelling.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland