Nocturne over de Perseïden + kijkavond op zaterdagavond 12 augustus 2023

Datum: 
zaterdag, 12 augustus, 2023 - 19:00 to 23:00

1 keer per maand is er bij Urania een speciale nocturne. Boeiende avonden in het schemerdonker, met unieke lezingen, waarnemingsactiviteiten, nooit eerder vertoonde fulldomefilms,... De nocturnes gaan steeds door op een zaterdagavond.

Start vanaf 19 uur. Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar de planeet Saturnus en heldere deepsky objecten gekeken en kijken we uit naar vallende sterren. 

De tweede nocturne gaat door op zaterdag 12 augustus 2023.  

Thema: de Perseïden

Jaarlijks trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat stofdeeltjes botsen dan met de dampkring van de aarde, en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel is een vallende ster of meteoor.

Vanaf 4 augustus stijgt de activiteit van de Perseïden sterk tot aan het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel, bij voorkeur in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 4u00. Dan kan je op een donkere plaats tientallen meteoren per uur waarnemen.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland