Opendeurdagen bij Cozmix

Datum: 
zaterdag, 15 september, 2018 - 19:00 to zondag, 16 september, 2018 - 18:00

Sterrenkunde in de kijker

Op zaterdag 15 (van 19h tot 23h) en op zondag 16 september 2018 (van 10h tot 18h) zijn er opendeurdagen bij Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek. Bij deze gelegenheid bieden we niet alleen een overzicht van de activiteiten die in het komende werkingsjaar zullen georganiseerd worden, maar besteden we ook aandacht aan de infrastructuur (planetarium, observatorium, leszalen, tentoonstellingsruimte, bibliotheek) van de sterrenwacht en uiteraard ook aan het planetenpad.

De toegang is gratis. Enkel voor een planetariumvoorstelling wordt een kleine bijdrage gevraagd (€ 5.00 / € 6.00). Op zaterdag zijn er voorstellingen om 19h30, 20h30 en 21h30. Op zondag worden er voorstellingen gegeven om 11h, 14h, 15h en 16h30.

Zaterdagavond is er, bij helder weer, uitgebreid mogelijkheid om met eigen ogen doorheen de grote telescopen van de sterrenwacht te kijken. We kunnen genieten van de laatste restanten van de zomersterrenhemel en de eerste voorboden van de herfststerrenhemel. Wie er tijdig bij is, kan nog een glimp opvangen van de planeet Saturnus. Verderop staat Mars, de 'Rode Planeet', de hele avond te schitteren aan de sterrenhemel.

Op zondagnamiddag zal het observatorium vooral ingezet worden voor waarnemingen van onze dagster. Met behulp van de speciale zonnekijker, kan u getuige zijn van spectaculaire beelden van de activiteit op de zon. Uiteraard kunnen we de nachtelijke hemelverschijnselen ook aanschouwen in het moderne planetarium. De opendeurdagen zijn eveneens de allerlaatste kans om de tentoonstelling 'Astronomisch geschilderd' op de eerste verdieping van het kasteel Beisbroek te bewonderen. 

 

Zaterdagavond, waarnemingsavond

Gezien we op zaterdag 15 september extra lang openblijven (tot 23h), biedt dit de gelegenheid om bij helder weer, met behulp van onze telescopen, het nachtelijke uitspansel te bekijken. In de schemering kunnen we laag boven de horizon Saturnus observeren. Mars blijft de hele avond zichtbaar. Daarnaast zijn er de typische hemelobjecten in de zomersterrenbeelden Zwaan, Lier, Arend en later op de avond doet het wazige Andromedastelsel ons wegdromen over de enorme uitgestrektheid van het heelal. Geïnteresseerden kunnen op zaterdagavond ook aansluiten bij de nocturne 'Astronomisch geschilderd', die start om 20.00 h (€ 10.00 / € 15.00).

 

Zondagnamiddag, de zon in beeld

Bij helder weer komt zondagnamiddag de zon uitgebreid aan bod. In onze grote refractor of lenzenkijker tonen we met een speciale filter de zichtbare fotosfeer van de zon. De activiteit van de zon kunnen we aflezen aan het aantal en de vorm van kleine zwarte puntjes, de zogenaamde zonnevlekken. Met de speciale Lunt-telescoop zijn uitbarstingen zichtbaar in de chromosfeer, de onderste atmosfeerlaag van onze dagster.

 

 

Cursusaanbod

Voor wie echt geboeid is door sterrenkunde wordt door Cozmix een cursusaanbod voorgesteld. Het cursusaanbod is komend werkjaar weer bijzonder ruim en gevarieerd, zodat zowel beginnende als gevorderde amateurastronomen aan hun trekken kunnen komen. De verschillende cursussen die aangeboden worden, staan hieronder opgesomd. De sterren geven de moeilijkheidsgraad aan.

 

De Inleidende cursus Sterrenkunde (**, 8 sessies), is een beschrijvende cursus die geen voorkennis vereist. Er wordt uit de doeken gedaan hoe vroegere en hedendaagse waarnemingen ons wereldbeeld bepalen en wat onze plaats is in de grote structuur van het heelal.

Met de cursus Waarnemen voor Beginners (**, 7 sessies), laten we ook de praktijk meer aan bod komen. Met behulp van een draaibare sterrenkaart, het planetarium, een verrekijker of telescoop, verkennen we de sterrenhemel, zodat de geïnteresseerde waarnemer nadien zelf zijn weg kan vinden tussen de sterrenbeelden en hemelobjecten.

De lessenreeks Basisconcepten uit de astrofysica (****, 6 sessies) belicht de basisconcepten van de moderne astrofysica en kan bijvoorbeeld aansluitend op de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd worden.

In Actuele onderwerpen uit de Sterrenkunde (*****, 8 sessies) komt uiteraard de actualiteit aan bod. De cursus gaat uit van een minimale basiskennis sterrenkunde (bijvoorbeeld door eerder al de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd te hebben). De onderwerpen zullen inspelen op de actualiteit en liggen nog niet helemaal vast.

In Actuele onderwerpen uit de Ruimtevaart (***, 4 sessies), wordt aandacht besteed aan de actualiteit van de ruimtevaart, zoals de recente prestaties van planeetverkenners. De uitleg is steeds aangepast aan het publiek, zodat de cursus geen voorkennis vereist van ruimtevaartprincipes en dus voor iedereen toegankelijk is.

De lessenreeks Digitale astrofotografie (***, 4 lessen), biedt een introductie rond hedendaagse astro-imaging technieken, ccd-camera's, maan- en planeetfotografie en beeldverwerking.

De cursus Maanonderzoek (***, 7 zittingen) bestudeert bewegingen van de maan, waarnemen van hemel-verschijnselen, maanonderzoek en de Apollo missies die de maan hebben verkend zo'n 50 jaar geleden.

In de cursus Astrologie is geen wetenschap (***, 4 lessen), leggen we uit hoe wetenschappen werken, wat het verschil is tussen exacte wetenschappen en menswetenschappen en waarom astrologie in geen van beide thuishoort.

 

Jeugd

De Cozmokidz (*) zijn kinderen van 10 tot 12 jaar. In 12 workshops word je in de sterrenkunde ondergedompeld, op een actieve en speelse manier. Kom jij mee knutselen aan een eigen zonnestelsel of een waterraket? De activiteiten gaan tweewekelijks door op woensdagnamiddag van 14 tot 16 h.

Wie tussen 12 tot 15 jaar is, kan de Jeugdcursus Sterrenkunde en Ruimtevaart (*, 8 sessies) volgen. Op een aangepaste wijze, maken we kennis met de boeiende wereld van sterrenkunde en ruimtevaart. Hoe werkt een raket en hoe bouw ik er zelf één? Waar loopt de Melkweg? Star Wars: sprookjes of echte toekomst? Het antwoord op deze en veel meer vragen krijg je in deze cursus. Met behulp van foto's, schema's, modellen en videomateriaal geven we duidelijke uitleg en maken we je wegwijs in het heelal. Er is helemaal geen voorkennis nodig om mee te doen!

Wie deze cursus achter de rug heeft en de sterrenkunde en ruimtevaart op een actieve manier wil leren kennen, is welkom in de jeugdwerkgroep van JVS-Vigilia. Dit is een groep jonge amateurastronomen die geregeld op vrijdagavond samenkomt om aan sterrenkunde en ruimtevaart te doen. Er wordt gewerkt rond allerhande projecten die op een zo aangenaam mogelijke manier gebracht worden. Als het helder is, wordt er waargenomen en kan je een initiatie krijgen in het gebruik van telescopen. Tijdens de zomer is er een Vigilia-kamp waarin sport, spel en astronomie mooi gecombineerd zijn.

 

Nocturnes

Ongeveer op maandelijkse basis is er bij Cozmix op zaterdagavond een speciale nocturne. Deze evenementen in het bezoekerscentrum zijn gewijd aan zeer uiteenlopende thema's die vanzelfsprekend telkens in verband staan met sterrenkunde. Deelnemers mogen een boeiende avond verwachten, met verrassende avonturen in het schemerdonker. Achteraf kunnen deelnemers verder van gedachten wisselen met elkaar en met de spreker. Dit alles onder het genot van een drankje. Als het weer het toelaat, is er ook nog de mogelijkheid om samen de sterrenhemel te observeren.

 

Programma 2018 - 2019:

 

15/09/2018           Astronomisch geschilderd - Verkenningstocht langs schilderijreproducties met sterrenkundige elementen aan de hand van twaalf kosmische thema's

29/09/2018           Exoplaneten en Trappist-1 - Voordracht over de evoluties in de zoektocht naar exoplaneten, met nadruk op nieuwe ontdekkingen en leefbaarheid van het planetensysteem rond Trappist-1

27/10 /2018          HalloWie? Ruimtemissie! - Halloweennocturne; speurtocht voor kinderen, zonder voorinschrijving
17/11/2018           Gravitatiegolven - planetariumvoorstelling 'zwaartekracht en zwarte gaten' - relativiteitstheorie en evolutie van het onderzoek naar zwaartekrachtgolven
15/12/2018           Het gebruik van een telescoop -  praktische uiteenzetting over de basisprincipes bij het werken met telescopen
09/02/2019           De kwantumrevolutie - film over basisprincipes en uitdagingen binnen de kwantumfysica

02/03/2019           Ontdek de sterrenhemel - waarnemen wintersterrenhemel en werken met een draaibare sterrenschijf
23/03/2019           Donkere materie - planetariumvoorstelling 'Phantom of the Universe' en inleiding rond het mysterie van donkere materie
04/05/2019           Sterrenkunde in de Mayacultuur - planetariumvoorstelling 'Mayan Archeoastronomy' en lezing

 

Inlichtingen en inschrijvingen

Wie meer informatie wil of zich voor een cursus of nocturne wenst in te schrijven, kan contact opnemen met Cozmix (Zeeweg 96, 8200 Brugge) hetzij telefonisch (050 39 05 66), hetzij via e-mail (info@cozmix.be). Een gedetailleerde beschrijving per cursus is te vinden op de website www.cozmix.be.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland