Opendeurdagen Cozmix Beisbroek

Datum: 
zaterdag, 17 september, 2022 - 19:00 to zondag, 18 september, 2022 - 18:00

Ben je benieuwd naar de activiteiten van komend werkingsjaar of wil je graag eens een doorheen de grote telescoop kijken, kom dan naar onze opendeurdagen op zaterdagavond 17/09 of zondag 18/09.

Tijdens de opendeurdagen bieden we niet alleen een overzicht van de activiteiten die in het komende werkingsjaar zullen georganiseerd worden, maar besteden we ook aandacht aan de infrastructuur (planetarium, observatorium, leszalen, tentoonstellingsruimte, bibliotheek) van Cozmix.

Er kan zaterdagavond gekeken worden naar de typische hemelobjecten in de zomersterrenbeelden Zwaan, Lier, Arend en later op de avond doet het wazige Andromedastelsel ons wegdromen over de enorme uitgestrektheid van het heelal. Blikvangers zijn de planeten Jupiter en Saturnus. Heel laat op de avond komen ook Mars en de maan tevoorschijn boven de oostelijke horizon.

Bij helder weer komt zondagnamiddag de zon uitgebreid aan bod. In onze grote refractor of lenzenkijker tonen we met een speciale filter de zichtbare fotosfeer van de zon. De activiteit van de zon kunnen we aflezen aan het aantal en de vorm van kleine zwarte puntjes, de zogenaamde zonnevlekken. Met de speciale Lunt-telescoop zijn uitbarstingen zichtbaar in de chromosfeer, de onderste atmosfeerlaag van onze dagster.

Volkssterrenwacht: 
Gebeurtenis: 

© 2023; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland