Opendeurdagen Urania van 9 tot 11 september 2016

Datum: 
vrijdag, 9 september, 2016 - 20:00 to zondag, 11 september, 2016 - 18:00

De planeet Mars, dat is het thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september. Via een thematentoonstelling over de ESA ruimtesonde ExoMars van het BIRA besteden we aandacht aan Mars en de ruimtesonde. Dit naar aanleiding van het bezoek van de Europese Ruimtesonde ExoMars aan de planeet in het najaar van 2016. Verder zijn er ook dit jaar tijdens de opendeurdagen planetariumvoorstellingen in ons Zeiss Planetarium waar het publiek kan komen genieten van een mooie sterrenhemel met 3500 sterren en verschillende voordrachten.

Blikvanger

Dankzij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) zal er dit jaar een model van de ESA ruimtesonde ExoMars schaal 1/4 te zien zijn in ons planetariumgebouw. Dertien jaar na Mars Express is er opnieuw een Europese ruimtesonde onderweg naar Mars. De Trace Gas Orbiter (TGO), het eerste luik van de prestigieuze dubbele ExoMars missie van ESA, werd op 14 maart 2016 met succes gelanceerd. Aan boord van TGO is het instrument NOMAD dat bijna volledig in België werd ontwikkeld. De ruimtesonde zal bij Mars aankomen in oktober 2016.

Volgende voordrachten staan op het programma:

Kijkavonden

Vrijdag- en Zaterdagavond eindigt de dag met een heuse kijkavond vanaf 21 uur, waarbij de medewerkers van Urania de hemel laten zien door verschillende telescopen. De maan en de planeten Mars en Saturnus zijn te zien en een hele reeks deep sky-objecten, zoals de Ringnevel, de Pleiaden, de bolhoop M13, de dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel.

Maak kennis met Urania

Volkssterrenwacht Urania is een bloeiende vereniging met vele interessegebieden. Naar jaarlijkse traditie kunnen bezoekers de nieuwe tentoonstelling bekijken, een kijkje nemen in het weerstation, de bibliotheek en de waarnemingstoren. Regelmatig start een rondleiding door de sterrenwacht. Voor de jongeren is er een heuse fotozoektocht waaraan leuke prijzen verbonden zijn.

We besteden ook aandacht aan de activiteiten van de komende maanden, waaronder de nieuwe astroreizen voor 2017.

Maak kennis met onze jeugdafdeling Oberon, de werkgroepen Kijkerbouw, Radioastronomie en Algemene Sterrenkunde (WGAS). Ook onze Astroshop - de grootste astronomische winkel in Belgie - zal een groter aanbod hebben dan anders. Onze Astrobar verzorgt een iets uitgebreider culinair aanbod dan gewoonlijk.

Praktisch

Urania ligt in de Jozef Mattheessensstraat 60 in Hove. (wegbeschrijving)

Openingsuren

  • vrijdag 9 september open van 20 uur tot 23 uur
  • zaterdag 10 september van 14 tot 23 uur
  • zondag 11 september van 14 tot 18 uur

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland