Opendeurdagen Volkssterrenwacht Urania

Datum: 
vrijdag, 7 september, 2012 - 20:00 to zondag, 9 september, 2012 - 18:00

De Zon, dat is het centrale thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september. Via een thematentoonstelling besteden we aandacht aan onze ster De Zon. Naar jaarlijkse traditie kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het weerstation, de bibliotheek, de astroshop en de waarnemingstoren. Ook jeugdafdeling Oberon stelt zich voor en de werkgroepen Radioastronomie en Algemene Sterrenkunde. Tot slot is er een astroquiz en besteden we aandacht aan de activiteiten van de komende maanden, waaronder de nieuwe astroreizen voor 2013. Regelmatig start een rondleiding door de sterrenwacht. Je kan er 's avonds waarnemen met professionele telescopen. Voor de jongeren is er een heuse fotozoektocht waaraan leuke prijzen verbonden zijn. Vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september kan je deze nieuwe tentoonstelling en talrijke andere activiteiten komen beleven.

 Schaalmodel Belgische Proba-2 satelliet 1:1

Dankzij de Koninklijke Sterrenwacht van Belgi' zal er dit jaar een model van de Proba-2 satelliet op ware grootte te zien zijn. Deze satelliet onderzoekt onze Zon.

Gratis waarnemen met professionele telescoop

Tijdens de opendeurdagen kunnen de bezoekers ook een kijkje nemen achter de schermen van de sterrenwacht, en bijvoorbeeld zien hoe een weerbericht wordt gemaakt en hoe een waarnemingstoren eruit ziet. Bij helder weer kunnen ze met een professionele telescoop een blik in de ruimte werpen. Naast de Zon overdag zijn er s├Ľavonds heel wat mooie hemellichamen te zien, zoals de Pleiaden, de dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel.

Doe-opstellingen

Dit jaar zijn er opnieuw een aantal doe-opstellingen van Technopolis te gast op de parking van Urania. Jong en oud kan er op een actieve manier kennismaken met wetenschap.

Starparty

Zaterdagavond eindigt de dag met een heuse Starparty vanaf 21 uur, waarbij de medewerkers van Urania de hemel laten zien door alle telescopen. Er zijn een hele reeks Deep Sky-objecten te zien, zoals de Ringnevel, de Pleiaden, de bolhoop M13, de dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel.

Maak kennis met Urania

Volkssterrenwacht Urania is een bloeiende vereniging met vele interessegebieden. Maak kennis met onze jeugdvereniging, ontdek hoe telescopen gemaakt worden en bezoek onze astronomische werkgroepen. Daarnaast kan je onze collectie meteorietstenen komen bekijken.

Doorlopend kunnen bezoekers een kijkje nemen in het kijkerbouwatelier, het weerstation, het documentatiecentrum en de waarnemingstoren. Je kan ook kennis maken met de werkgroepen Radioastronomie en Algemene Sterrenkunde. Voor wie graag leest, is er de mogelijkheid om boeken te ontlenen in de bibliotheek. Ook onze Astroshop - de grootste astronomische winkel in Belgie - zal in dit weekend een groter aanbod hebben dan anders.

Voor de bezige bijen is er een fotozoektocht met leuke prijzen. Kinderen kunnen een draaibare sterrenschijf verdienen bij ons heuse lichtpollutiespel.

Op regelmatige tijdstippen starten rondleidingen doorheen onze sterrenwacht. Uiteraard besteden we ook hier speciale aandacht aan zwarte gaten

Cursussen: snel inschrijven!

Tijdens de opendeurdagen is er de mogelijkheid om zich in te schrijven voor onze cursussen en om zich lid te maken. Uiteraard is er de kans om vragen te stellen over de cursussen. Omdat het aantal plaatsen voor de cursussen beperkt is, is snel inschrijven aan te raden.

Praktisch

Urania ligt in de J. Mattheessensstraat 60 in Hove. (wegbeschrijving) Openingsuren:

  • vrijdag 7 september open van 20 uur tot 24 uur
  • zaterdag 8 september van 14 tot 24 uur
  • zondag 9 september van 14 tot 18 uur
Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland