Sterrenkijkavond - thema 'sterren'

Datum: 
zaterdag, 4 februari, 2023 - 20:00 to 22:00

Onze eigen ster, de zon, is een “gewone” onopvallende ster in onze Melkweg, temidden van miljarden andere sterren. Zij heeft een gemiddelde temperatuur en afmeting en zij doet het qua gevaarlijke ultraviolette straling rustig aan. Haar witte licht en warmte is voor ons leven onmisbaar. Wanneer onze ster groter of kleiner, heter of  koeler zou zijn geweest dan was het leven op onze planeet waarschijnlijk niet ontstaan of zou er heel anders uitgezien hebben.

Maar vele andere sterren in onze Melkweg, en daarbuiten,  zijn onvergelijkbaar met onze zon. Ze zijn vele malen groter en heter. Maar er zijn er ook die veel koeler en kleiner zijn.

In deze voordracht nemen we jullie mee langs de familie van sterren en we leggen uit hoe deze grote verschillen tussen al die sterren ontstaan zijn.

Bij heldere hemel kunnen we door de telescopen de verschillen tussen de sterren demonstreren en laten zien hoe de astronoom het sterrenlicht ontleedt in alle golflengten om daaruit de eigenschappen van de sterren af te kunnen leiden.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland