Urania ledenuitstap naar Beisbroek en Oostende

Datum: 
zaterdag, 28 mei, 2022 - 08:00 to 18:30

Op zaterdag 28 mei brengt de ledenuitstap ons naar de kust, voor een bezoek aan de collega’s van Volkssterrenwacht Beisbroek en Astropolis in Oostende.

In de voormiddag worden we verwacht bij Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek. We krijgen een uitgebreide rondleiding door het bezoekerscentrum en de sterrenwacht. Daarbij bezoeken we ook de observatietoren met o.a. een 20 cm refractor, een 30 cm Schmidt-Cassegrain en een Lunt refractor voor H-alfa waarnemingen van de zon. En net als Urania beschikt Cozmix over een Zeiss planetariumprojector. Zo kunnen we zien hoe onze collega’s hun planetariumvoorstellingen aanpakken.

We worden ook getrakteerd op een full-dome filmvoorstelling “Missie planetoïde”. Daarbij leren we hoe planetoïden zowel een gevaar (voor een catastrofale botsing met de aarde) als een kans (voor de verdere ontdekking van ons zonnestelsel) vormen. We gaan mee op ontdekking hoe astronauten een planetoïde kunnen bereiken en hoe de mensheid beter kan worden van dit avontuur.

 Cozmix ligt in het mooie natuurdomein van Beisbroek en in het Koetsenhuis van dit domein kunnen we ’s middags genieten van deze natuur bij een verse kom soep en een broodjeslunch.

 

In de namiddag worden we dan verwacht bij het Astropolis Space Science Center in Oostende. In dit gloednieuwe bezoekerscentrum, dat ontstaan is vanuit de Astro Event Group, staan sterrenkunde, ruimtevaart en aanverwante wetenschappen centraal. Daartoe zijn diverse telescopen, een auditorium tentoonstellingsruimtes, een ruimte voor workshops, een cafetaria, enz. voorzien. 

Astropolis beschikt over twee waarnemingskoepels, één van 3m die uitgerust is voor zonnewaarnemingen en één van 6m, waarin o.a. een Ritchey-Chrétien telescoop gehuisvest is. Tijdens ons bezoek kunnen we ook een tentoonstelling over de race naar de maan bekijken en een andere over ExoMars. 

Als je graag weet waar onze collega’s mee bezig zijn, mag je deze ledenuitstap zeker niet missen !

Praktische informatie

Vertrek bij Urania op 28 mei om 8 uur stipt.

Terugkomst verwacht  rond 18.30 uur.

Prijs

De ledenprijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 37 € per persoon, inclusief lunch (zonder drank). Medewerkers en Oberon-leden genieten van een voorkeurstarief van 32 €. Niet-leden kunnen ook meereizen en betalen 42 €.

Inschrijving

Je kan uiterlijk tot 19 mei inschrijven via mail naar info@urania.be. Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer  BE94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania, met vermelding van “Ledenuitstap + je naam”.

ONLINE inschrijven en betalen via Urania's Activiteitenshop is eveneens mogelijk: Ga naar https://activiteitenshop.urania.be/ledenuitstap-op-28-mei.html

Volkssterrenwacht: 

© 2023; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland