Zonnekijkdag en voordracht op zondag 2 juli 2023

Datum: 
zondag, 2 juli, 2023 - 13:00 to 18:00

Op zondag 2 juli 2023 zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. Bij mooi weer worden er meerdere telescopen opgesteld om de kijklustigen op een veilige manier naar de zon te laten turen. Urania is geopend van 13 tot 18 uur.

Om 14.30 uur is er een voordracht van 1 uur over de zon door Uraniagids Roger Van der Linden. 

Meer dan 99% van alle massa van ons zonnestelsel bevindt zich in één hemellichaam : de zon. Het is dus overduidelijk dat het ontstaan, de evolutie en het uiteindelijk lot van ons hele zonnestelsel bepaald wordt door die gigantische bol gloeiend plasma. Gigantisch? Ja, in vergelijking met onze aarde, maar neen, in vergelijking met haar collega’s, de andere zonnen of sterren. Voor aardbewoners is het dan ook uitermate belangrijk om wat dieper in te gaan op alle aspecten van onze eigen ster, die we de naam Sol gegeven hebben. Ze domineert niet enkel ons fysisch bestaan, maar is ook prominent aanwezig in alle culturen, religies en overtuigingen. Deze zonnekijkdag is dan ook een uitstekende gelegenheid om eens klaar en duidelijk alles wat we over onze zon weten op een rijtje te zetten en daarna ze ook eens in haar volle pracht, weliswaar met enkele zonnevlekjes, te gaan bewonderen, maar wel op een veilige manier!.

Op de parking zullen verschilldende zonnekijkers staan bij helder weer waarmee je zowel zonnevlekken als zonnevlammen kan zien. In het auditorium van de sterrenwacht krijg je uitleg over de zon en het veilig kijken met een telescoop. Ook de Astroshop is open en voor een verfrissend drankje is er de Astrobar. De toegang is gratis.

In geval van bewolking is er een vervangingsprogramma voorzien.

Extra planetariumvoorstellingen + fulldome film: Tijdens de zonnekijkdag voorzien we om 13.15 uur en 14.15 uur een kindervoorstelling van 1 uur in ons Planetarium (inclusief fulldome film). Om 15.15 uur en 16.15 uur is er een publieke Planetariumvoorstelling (inclusief fulldome film). De toegang hiervoor bedraagt 10 euro voor de kindervoorstelling en 11 euro voor de publieke voorstelling.

 

 

  

Volkssterrenwacht: 
Gebeurtenis: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland