Zonnekijkdag en voordracht op zondag 5 juli

Datum: 
zondag, 5 juli, 2015 - 10:00 to 17:00

Tijdens de zomervakantie organiseert Volkssterrenwacht Urania iedere donderdagavond van 21u tot 23u een kijkmoment met sterrenkijker op het dakterras van het MAS of het Museum aan de Stroom in Antwerpen. De kijkavonden zijn gratis en gaan enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Als het weer goed is, zullen volgende objecten met de telescoop worden bekeken, de zon, de maan, planeten Venus en Saturnus.

Via de website van Urania en het MAS kan je iedere donderdag lezen of het kijkmoment doorgaat of niet ivm de weersvoorspellingen. De eerste kijkavond is op 2 juli en de laatste op 27 augustus 2015.

- See more at: http://www.urania.be/urania/nieuws/kijkavonden-op-het-dakterras-van-het-...

Op zondag 5 juli zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. Kijklustigen kunnen dan bij mooi weer door verschillende telescopen veilig komen kijken naar de zon. Urania is geopend van 10 tot 17 uur. In de observatietoren kan men gaan kijken door de grote 40 cm telescoop.

Om 14 uur is er een voordracht door Urania-lesgever Walter De Raedt over "De Zon". Tijdens deze lezing van 1 uur komen volgende onderwerpen over de zon aan bod: warmteproductie, plaats in het zonnestelsel, fysische beschrijving en opbouw, waarnemingsgeschiedenis en waarnemen in verschillende golflengtes.

Op de parking zullen verschillende zonnekijkers staan waardoor je zowel zonnevlekken als zonnevlammen kan zien. In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg over de zon en de werking van een telescoop, ook de Astroshop is open en men kan zich verfrissen bij een drankje in de Astrobar. De toegang is gratis.

Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland