Zonsverduistering 25 oktober - Ministers maken jongeren warm en wijzen op belang van een eclipsbril

Als de weergoden meewillen, maken we op dinsdagmiddag 25 oktober een gedeeltelijke zonsverduistering mee. De maan zal tijdens de schooluren geleidelijk voor de zon schuiven. Een uitgelezen kans voor de scholen om wetenschap dichter bij jongeren te brengen volgens Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Jo Brouns en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Om kinderen en jongeren op die dag het fenomeen ten volle te laten beleven, startte de Vlaamse volkssterrenwachten een informatiecampagne voor de verspreiding van eclipsbrilletjes en lesmateriaal voor scholen.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Jo Brouns: “Wie jong was in 1999, herinnert zich nog heel levendig de totale zonsverduistering van dat jaar, toen België enkele ogenblikken in duisternis werd gehuld. Dit jaar krijgen onze jongeren opnieuw de kans om een gedeeltelijke zonsverduistering mee te maken tijdens de schooluren. Op 25 oktober 2022 verwachten we een gedeeltelijke zonsverduistering, waarbij onze maan langzaam voor onze zon schuift. Zo zal er heel even een reusachtige Pac-Man aan onze hemel prijken.” 

     

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “De zonsverduistering kan leerlingen warm maken voor de STEM-vakken. Vaak blijft het belang en het potentieel van STEM abstract voor kinderen en jongeren, maar een fascinerend natuurfenomeen kan wetenschap tastbaar én aantrekkelijk maken voor een jong publiek. De eclipsbril – hoe die werkt en waarom die belangrijk is – is voer voor een leuke eerste les”.

Op dinsdag 25 oktober om 12:04 uur zal een gedeeltelijke zonsverduistering in ons land plaatsvinden. We krijgen geen totale zonsverduistering te zien, maar met 30% van de zon bedekt is er toch sprake van een merkwaardig en uitzonderlijk schouwspel aan de hemel. De Vlaamse volkssterrenwachten willen daarom alle geïnteresseerden zoveel mogelijk informeren met hun campagne aan de hand van een informatiebrochure, -video en website (www.eclips2022.be).  Op de dag zelf kan iedereen bij de Vlaamse volkssterrenwachten terecht om het gebeuren te volgen.

Het is sinds 10 juni 2021 geleden dat een eclips plaatsvond. Ook dit jaar zal het op een schooldag en tijdens de lesuren zijn, bijgevolg moedigen Vlaams minister van Economie, Werk, Innovatie en Wetenschapsbeleid Jo Brouns en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts leerkrachten aan om dit bijzondere fenomeen samen met hun leerlingen te beleven. De Vlaamse volksterrenwachten voorzien daarvoor het nodige lesmateriaal dat inzicht verschaft over hoe zon, aarde en maan ten opzichte van elkaar bewegen en hoe ze zich verhouden. Op die manier leren jongeren beter ons zonnestelsel kennen.

Bovendien prikkelt het beleven van een zonsverduistering de nieuwsgierigheid en de opmerkzaamheid van jongeren, twee onmisbare kwaliteiten voor het verwerven van wetenschappelijke kennis. De campagne sluit dan ook aaan bij het STEM-actieplan dat leerlingen warm wil maken voor de richtingen wetenschap en techniek, omwille van het tekort aan afgestudeerden.

Eclipsbril in huis?

Maar zonnewaarnemingen zijn niet zonder gevaar. Wie roekeloos is, kan blijvend oogletsel oplopen. Daarom is het van het grootste belang om bij het bekijken van een zonsverduistering de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder het motto ‘Liever niet het zicht van een mol? Eclipsbril op je bol!’, wordt er in de campagne dan ook ruime aandacht besteed aan het veiligheidsaspect.

De Vlaamse Volkssterrenwachten stellen ouders en het onderwijs gerust door te benadrukken dat kinderen niet binnengehouden hoeven te worden, als ze voldoende beschermd zijn. Dat kan dus aan de hand van een eclipsbril. De Volkssterrenwachten sporen de scholen aan die nog geen eclipsbrilletjes hebben de komende maand deze aan te kopen.

Maar nu eerst die verduistering! Na deze zonsverduistering is het maar liefst wachten tot 2037 om er eentje mee te maken tijdens de schooluren.

Voor meer info over wat er aan de hemel valt te zien op 25 oktober en de bestelling van een eclipsbril voor vrienden, collega’s, leerlingen of familie kan men terecht op website van de Vlaamse Volkssterrenwachten: www.eclips2022.be

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland