Astroclub met Francis Meeus: Rare toestanden in het heelal

Datum: 
vrijdag, 8 maart, 2024 - 19:00 to 23:00

Het lijkt op het eerste gezicht allemaal netjes geordend: de Zon in het midden, de planeten eromheen, de Maan bij de Aarde en de sterren geklasseerd in sterrenbeelden. En dan heb je nog de sterrenstelsels die in grote families bij mekaar zitten.

Dit grote plaatje klopt, maar er zitten een heleboel rare kantjes aan het verhaal, en daar gaan we het vanavond over hebben. De aanwezigen kunnen kiezen uit meerdere onderwerpen, waarvan we er een tiental zullen behandelen:

Je eigen staart achterna hollen  *  Wie is de manenkampioen ?  *  Moet de Zon op dieet ?  *  Oei, een gat in je ruimtepak  *  Alleen is maar alleen  *  Spelen we de Maan kwijt ?  *  Sneller dan snel  *  Voor wie snel rijk wil worden  *  Vouwen tot voorbij de Maan  *  Sterren staan ver weg  *  Donker is niet donker  *  Een thermostaat in het heelal ?  *  Wat ruikt hier zo ?  *  Gezellig dicht bij mekaar  *  ...

De lezing is zeker ook geschikt voor jongere deelnemers (vanaf 9 jaar).

Spreker is Francis Meeus, educatief medewerker op Volkssterrenwacht MIRA.

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA. Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen... Het zal vooral de planeet Jupiter zijn die de blikvanger is vanavond. Maar ook de wintersterrenhemel en de sterren die de lentesterrenhemel aankondigen zullen we de revue laten passeren.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland