Astroclub met Frank Deboosere: Enkele recente ontwikkelingen in de klimaatwetenschappen

Datum: 
vrijdag, 10 mei, 2024 - 19:00 to 23:00

Een van de grote problemen waar de mensheid en de hele biosfeer mee te maken heeft is de wereldwijde klimaatopwarming. In de loop van de voorbije decennia kwam men geleidelijk tot betere modellen om iets ingewikkelds als het globale klimaat te begrijpen en op basis van de waarnemingen ook voorspellingen te doen.

Hoe ontstaan dergelijke modellen? Op basis waarvan doet men voorspellende uitspraken? En wat zijn de recente ontwikkelingen op dit vlak?

Daarover komt Frank Deboosere spreken tijdens deze Astroclub. Frank Deboosere is sinds vele jaren actief als vrijwilliger op MIRA en is uiteraard in de eerste plaats bekend als weerman van de VRT. En ook al is Frank in 2023 met pensioen moeten gaan: weerman ben je voor altijd. En dus kan je nog steeds voor informatie over het weer op de website en de sociale media van Frank terecht.

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA. Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen... De Zon gaat pas laat onder, ideale gelegenheid dus om aan het begin van onze Astroclub nog ons hart op te halen met zonnewaarnemingen. De zonnecyclus evolueert geleidelijk naar zijn maximum, daarom is de kans groot om een mooie collectie zonnevlekken te kunnen waarnemen, eventueel ook met fraaie protuberansen aan de rand van de zonneschijf. Vanavond is er ook een fijne Maansikkel te zien, met onze telescopen kunnen we dan mooie fenomenen tonen die op het Maanoppervlak te zien zijn. Het wordt pas laat echt donker, rond 23 uur kunnen we dan de lentesterrenhemel observeren. Met behulp van onze telescopen worden mooie sterrenhopen, gekleurde dubbelsterren en allerlei neveltjes zichtbaar.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland