Eén van de grote problemen waar astronomen en kosmologen mee te maken hebben is de onvoorstelbaar grote afstanden die er zijn in het heelal. De nulletjes vliegen in het rond als we het hebben over astronomische afstanden: de Zon staat op 150.000.000 km, de buurster Proxima Centauri op zowat 40.000.000.000.000 km... Zelfs als we spreken in termen van lichtjaren gaat het over objecten op miljoenen of miljarden lichtjaren van hier.
Maar hoe kunnen we eigenlijk iets zinvols zeggen over al die gigantische afstanden? Zijn de afstanden die men vermeldt echt berekende afstanden? Of min of meer juiste afstanden? Of slaat men er soms maar een slag naar?
Zoals je in deze voorstelling zal te weten komen is afstandsbepaling in de sterrenkunde en in de kosmologie een serieuze aangelegenheid waarbij men niet alleen een aantal slimme technieken toepast om tot betrouwbare afstanden te komen, maar ook een discipline waarvoor men gebruik maakt van de meest gesofisticeerde instrumenten die mensen kunnen maken.
Kristof De Maeseneer is vrijwillige medewerker bij Volkssterrenwacht MIRA en regelmatige spreker bij onze Astroclub.
We zitten volop in de herfst, de nachten zijn een stuk langer dan de dagen, en dat is zeker fijn voor wie graag al vroeg op de avond wil sterrenkijken. De Zon verdwijnt kort na 17h onder de horizon, dus tegen het begin van onze Astroclub (19h) is het al goed donker. De reuzenplaneten tekenen alle present, en vanaf 23h komt ook Mars tevoorschijn boven de oostelijke horizon. Tegen die tijd zien we ook de wintersterrenbeelden Stier en Orion hoger schuiven aan de hemel. Duimen dus voor mooi weer, dan valt er veel sterrenkijkplezier te beleven op het MIRA waarnemingsterras...
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland