Astroclub met Philippe Mollet: Astronomische vooruitblik op 2024

Datum: 
vrijdag, 8 december, 2023 - 19:00 to 23:00

Tijdens deze Astroclub blikt MIRA-medewerker Philippe Mollet vooruit op 2024. Wat staat er zoal te gebeuren op het gebied van sterrenkunde en ruimtevaart in het nieuwe jaar?

Er vinden in 2024 een aantal zons- en maansverduisteringen plaats, eentje daarvan is voor ons interessant: op woensdag 18 september kunnen we in de ochtend het spektakel van de aardschaduw volgen die de Maan gedeeltelijk verduistert.

Qua ruimtevaart kondigt 2024 zich ook als een interessante jaargang aan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal met het project Artemis 2 voor het eerst sinds vele decennia mensen rond de Maan sturen. Uiteraard is dit de voorbereiding tot de volgende stap: weer mensen voet doen zetten op de Maan. NASA start ook met de installatie van de eerste modules van de Lunar Gateway, een ruimtestation in een baan rond de Maan met het oog op toekomstige Maan- en Marsmissies. En ook een project van NASA: de lancering van de Europa Clipper, een ruimtesonde die onderzoek zal doen van Jupitermaan Europa.

Ten slotte zal op 16 november herdacht worden dat vijftig jaar eerder vanaf de Arecibo-radiotelescoop naar bolhoop M13 in het sterrenbeeld Hercules een boodschap naar mogelijk intelligent buitenaards leven verstuurd werd.

Voor en na de lezing kan men op het waarnemingsterras en in onze tentoonstellingszalen terecht.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland