U bent hier

Het VLINDER project (weer en klimaat in Vlaanderen)

Datum: 
zaterdag, 8 februari, 2020 - 14:30 to 16:30

Hittegolven, overstromingen, sneeuwtapijten en hagelstormen. Extreme weerfenomenen die Vlaanderen en Brussel niet gespaard blijven. Daarnaast krijgen we nog eens te maken met het fameuze stedelijke hitte-eilandeffect. Het lokale weer in Vlaanderen en Brussel houdt nog veel geheim, maar daar komt misschien een eind aan. Het VLINDER project tracht om samen met meer dan 37 000 scholieren de invloed van de lokale omgeving op het weer te achterhalen.

Na de pauze:

Hoe kunnen we het stedelijke klimaat onderzoeken door te fietsen? De Universiteit Gent onderzoekt of het stedelijke hitte-eilandeffect kan gemeten worden vanop een fiets. In dit gedeelte zal Thomas Vergauwen u ervan overtuigen dat je door te fietsen kan helpen de weersvoorspellingen te verbeteren.

Thomas Vergauwen is onderzoeker aan de UGent binnen de vakgroep Fysica en Sterrenkunde. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over stadsklimaat en de invloed van het landgebruik op het weer. Hij is betrokken in het VLINDER project en onderzoekt de mogelijkheden van fietsmetingen m.b.t meteorologie.

Volkssterrenwacht: 

© 2020; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland