Armand Pien

Crash course: het weer

Datum: 
maandag, 17 juni, 2019 - 19:00 to 21:00

Het weer is iets dat alle mensen over de hele wereld al heeft aangesproken vanaf het prille begin van de mensheid. Het kan fascinerend zijn, prachtig, overweldigend maar evengoed dodelijk en leiden tot vreselijke drama's. Mensen proberen dus al sinds tijden het weer te voorspellen of te begrijpen. We kunnen vandaag al heel veel, maar we slagen er nog steeds niet in het weer langer dan drie dagen met een grote nauwkeurigheid te voorspellen.

Volkssterrenwacht:

Zoektocht naar leven in het zonnestelsel

Datum: 
maandag, 13 mei, 2019 - 19:00 to 21:00

In deel 2 van onze crash course over astrobiologie volgen we enkele belangrijke ruimtevaartmissies die op zoek gaan naar leven – vermoedelijk alleen micro-organismen – in ons eigen zonnestelsel, buiten de Aarde. Op welke plaatsen hebben we de beste kansen om iets te vinden? En waarom precies daar? Welke middelen worden ingezet in deze zoektocht?

Ingericht volgens ons beproefde crash course concept: voor wie zich niet zoveel kan vrijmaken maar toch dit thema wil ontdekken. Geen voorkennis nodig. U krijgt een mini-syllabus. Inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt!

Volkssterrenwacht:

Zomerkamp Sterren en planeten

Datum: 
maandag, 8 juli, 2019 - 09:00 to vrijdag, 12 juli, 2019 - 16:00

Ben je tussen 10 en 12 jaar (of heb je het 4de leerjaar achter de rug), en ben je nog op zoek naar een leerrijke maar vooral leuke activiteit tijdens de grote vakantie? Dan is ons 'Sterren en planetenkamp' vast iets voor jou!
Elke dag voorzien we toffe activiteiten rond het thema sterren, planeten en ruimtevaart. Je bouwt ook je eigen eenvoudige telescoop, die je na afloop van het kamp kan meenemen naar huis.

Volkssterrenwacht:

Reizen naar Mars: problematiek van kosmische straling

Datum: 
zaterdag, 30 maart, 2019 - 14:30 to 17:00

De Aarde wordt gebombardeerd door straling. Maar gelukkig is er het magnetisch veld dat een groot deel van die straling tegenhoudt. Heel anders is dat in de ruimte. Daar heeft straling vrij spel en vormt het een serieuze bedreiging voor de gezondheid. En dus ook voor de verre ruimtemissies, naar Mars, bij voorbeeld. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen.

Volkssterrenwacht:

Crash course 'Leven op Aarde'

Datum: 
maandag, 25 maart, 2019 - 19:00 to 21:00

Uit Europese onderwijsstudies blijkt dat kinderen en jongeren 1 vraag belangrijker vinden dan alle andere: zijn wij alleen? Of is er leven buiten de Aarde?
Om de zoektocht naar leven in het zonnestelsel buiten de Aarde en de mijmeringen over leven op exoplaneten zinvol aan te pakken vallen we terug op het enige voorbeeld dat we tot hiertoe kennen: het leven op Aarde zelf! Waarom is de Aarde geschikt voor leven? Wat bedoelen we met 'leven'? Hoe is het begonnen? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het Aardse leven? Hoe beïnvloedt het leven onze planeet?

Volkssterrenwacht:

Feit en fictie: het klimaatdebat

Datum: 
woensdag, 20 maart, 2019 - 20:00 to 22:00

De spijbelprotesten en algemene klimaatbetogingen van de afgelopen maanden hebben het onderwerp klimaatverandering terug op de politieke agenda geplaatst maar tezelfdertijd lijkt het water tussen de 'believers' en 'klimaatskeptici' dieper dan ooit.

Volkssterrenwacht:

Sterrenkijkdagen

Datum: 
vrijdag, 15 maart, 2019 - 20:00 to zaterdag, 16 maart, 2019 - 22:00

Tijdens de sterrenkijkdagen op 15 en 16 maart 2019 kan je op meer dan 25 plaatsen in Vlaanderen de Maan en de sterren door telescopen en verrekijkers gaan bewonderen. Ook wij zijn van de partij met een interessant programma, zodat ook in geval van regenweer een bezoekje de moeite loont.

Volkssterrenwacht:

Jeugdkijkavond: Mars

Datum: 
woensdag, 6 maart, 2019 - 19:00 to 22:00

In maart verwelkomen we niet alleen de lente maar ook de krokusvakantie. Voor ons hèt moment om nog eens een kijkavond te organiseren voor gezinnen met kinderen! We starten met een presentatie op kindermaat (8+) over Mars. Niet alleen de planeet zelf wordt bewierookt, ook alle ruimtevaart ernaartoe wordt in de schijnwerpers gezet. We hebben net een succesvolle landing van de Mars InSight-lander achter de rug en ook de volgende Marsruimtetuigen staan al in de steigers.

Volkssterrenwacht:

Jeugdcursus Sterrenkunde

Datum: 
zaterdag, 2 maart, 2019 - 15:30 to zaterdag, 6 april, 2019 - 17:30

Voor jongeren vanaf 12 jaar: we organiseren een cursus astronomie op jouw maat. In 5 lessen leer je heel wat bij over het heelal, het zonnestelsel, de Zon, de Aarde, de Maan, de sterren, ruimtevaart, weerkunde en telescopen. Daarnaast zijn er bijkomende waarnemingsavonden gepland.

Deze jeugdcursus zal georganiseerd worden vanaf 2 maart 2019 van 15u30 tot 17u30 (5 zaterdagnamiddagen).

Data: 2, 16, 23 en 30 maart en 6 april

De lessen gaan door in de lokalen van de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, ingang via Gezusters Lovelingstraat, Gent.

Volkssterrenwacht:

Totale maansverduistering

Datum: 
maandag, 21 januari, 2019 - 04:00 to 08:00

Volkssterrenwacht:

Pagina's

Subscribe to RSS - Armand Pien