Lezing Dirk Huylebrouck "België + wiskunde en grappige wiskundigen"

Datum: 
zaterdag, 22 februari, 2014 - 15:00 to 17:30

In het eerste deel van de lezing, ‘België + Wiskunde’, toont Dirk Huylebrouck aan dat het palmares van ons land op het gebied van de wiskunde dit van het damestennis of de damesatletiek overstijgt, zelfs toen Kim en Justine of Kim en Tia nog regeerden. Tot de top van de belangrijkste wiskundigen horen zowaar vier Belgen! Het bekende beeldformaat ‘JPEG’ werd bijvoorbeeld gecreëerd op basis van het werk van een Belgische, die de eerste vrouwelijke professor ooit was aan Princeton University en de eerste voorzitster van de ‘International Mathematical Union’: Ingrid Daubechies. Bovendien bevinden zich in België de oudste vondsten van de wiskunde, heet de landingsplaats van Neil Armstrong eigenlijk de ‘Mare Belgicum’, bestaat er een Belgisch stelling en zowaar ook een Belgische wiskundige markies, Gasparo Pagani.

In het tweede deel van de lezing doet de spreker een soort wiskundige "stand-up" onder de titel "Zijn wiskundigen grappig?".

Hierin stelt hij een aantal grappen en ludieke opmerkingen voor zoals hij die heeft kunnen verzamelen in de loop der jaren tijdens het wiskunde doceren, op congressen, op het internet of via Facebook en Twitter. Het zijn vertellingen die wiskundeliefhebbers aan elkaar doorgeven en die dus getest zijn "op het terrein". Maar zijn ze ook grappig wanneer zij verteld worden voor een ruimer publiek? Dat is een uitdaging die de voordrachtgever aangaat: wiskundigen denken dat zij grappig zijn, maar is dit waar of niet waar? Het publiek kan oordelen, door al of niet te lachen. Toch is de ondertoon van de voordracht niet noodzakelijk grappig: blijkbaar dient wetenschap vandaag vooral fun-fun-fun te zijn, en misschien kunnen wiskundigen inderdaad ook grappig zijn, maar is dit wel het doel van de wiskunde?

Dirk HuylebrouckDirk Huylebrouck

Dirk Huylebrouck (1957) promoveerde in de wiskunde aan de Universiteit Gent en werkte gedurende ongeveer twaalf jaar in Afrika aan universiteiten in Kongo en Burundi, onderbroken door opdrachten aan de Portugese Universiteit van Aveiro en Europese afdelingen van Amerikaanse universiteiten (Maryland, Boston). Sinds ruim twaalf jaar onderwijst hij aan het Departement voor Architectuur Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij is auteur van de boeken ‘Afrika+Wiskunde’ (2004), ‘De Codes van da Vinci, Bach, pi & Co’ (2009) en ‘België + wiskunde’ (2013).

Toegangsprijs: € 3,00

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland