Waarnemingsavond: een fraaie samenstand van Venus en Mars

Datum: 
zaterdag, 21 februari, 2015 - 19:00 to 23:00

Waarnemingsavond: een fraaie samenstand van Venus en Mars

Wat een fraai spektakel na zonsondergang boven de westelijke horizon: planeten Venus en Mars staan op minder dan een halve graad van mekaar te schitteren. Venus is veruit de helderste van de twee (ongeveer honderd keer helderder!), maar toch is ook Mars heel makkelijk met het blote oog te zien. Op MIRA gaan we beide objecten natuurlijk met de telescoop bekijken, zo lang ten minste als ze voldoende hoog boven de horizon staan. Tegen 20:15 u staan er gebouwen in de weg, dus best tijdig aanwezig zijn op deze waarnemingsavond. De volgende twee dagen staan Venus en Mars nog dicht in mekaars buurt, maar de dagen nadien zie je Venus steeds verder wegschuiven van Mars.

Het maansikkeltje staat goedkeurend toe te kijken boven het planetentweetal, van dat schouwspel kunnen we zeker een uur langer genieten. Kom de vele kratertjes, zeeën, schaduwranden en dergelijke op de Maan bewonderen, gezien door onze telescopen is het een wonderlijk schouwspel.

En misschien richten we onze sterrenkijkers ook wel even op de planeet die boven de maansikkel staat, de bescheiden Uranus. Op zich is deze planeet met een diameter van ruim 50.000 km een behoorlijk stuk groter dan onze Aarde (diameter via de evenaar 12.756 km), maar Uranus staat wel meer dan drie miljard km van de Aarde verwijderd, toch niet niks... Via onze telescopen zie je duidelijk het planeetschijfje, en ook de typische blauwe kleur is vlot te onderscheiden.

Aan de andere kant van de hemel staat Jupiter te pronken. Aanvankelijk is de grote planeet geflankeerd door slechts drie maantjes terwijl we er normaal vier verwachten. Hoe komt dat? Jupitermaan Europa staat op dat moment voor de schijf van Jupiter, pas tegen 20 uur schuift Europa weg van de planeet en zijn er terug vier manen te zien. Wie kort na 20 u komt kijken door onze grote telescopen zal er wellicht in slagen om de schaduw van het maantje op Jupiter te zien opschuiven. In de loop van de avond schuift de planeet steeds hoger aan de hemel om tegen middernacht in het zuiden te staan, 56 graden hoog.

En voorts zijn nog de klassieke objecten van de wintersterrenhemel te bewonderen, zoals Orion met de prachtige nevel onder de drie gordelsterren, enzovoort.

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland