Astrolab Iris

Zonnekijkdag

Datum: 
zondag, 3 juli, 2022 - 14:00 to 17:30

Kom kijken op ons platform en in onze koepel. We tonen hoe we de zon kunnen waarnemen, zowel in gewoon licht als in H alfa. Zijn er zonnevlekken of protuberansen op de zon aanwezig, dan zullen we die tonen!

Volkssterrenwacht: 

Erfgoed: Hoe een spreekbeurt maken over de ruimte zonder internet? Escaperoom met historische bronnen

Datum: 
zondag, 24 april, 2022 - 14:00 to 17:45

Als je nu een spreekbeurt voorbereidt, kan je via het internet allerlei bronnen en afbeeldingen opzoeken. Maar hoe deden ze dat vroeger? Aan de hand van escape-roomopdrachten kan je een geheime code ontrafelen. We nemen je mee door de geschiedenis van de sterrenkunde aan de hand van historische bronnen, dit van 17e-eeuwse sterrenkaarten en oude kranten tot encyclopedieën op papier of cd-rom. 

Volkssterrenwacht: 

Erfgoedag: Buitenschools leren? Volkssterrenwacht(en): ontstaan en historiek

Datum: 
zondag, 24 april, 2022 - 14:00 to 18:00

Met de opkomst van de ruimtevaart in de jaren 60 ontstond behoefte aan niet-academische en buitenschoolse vorming over sterrenkunde. Die werd prompt ingevuld door amateurs die gingen samenwerken, wat resulteerde in verenigingen/volkssterrenwachten, waaronder het latere AstroLAB. We ontdekken het ontstaan en de historie van de volkssterrenwacht(en), in het bijzonder van AstroLAB.

Waar

Volkssterrenwacht: 

maanlandingsmarathon 20-21 juli in AstroLAB

Datum: 
zaterdag, 20 juli, 2019 - 21:00 to zondag, 21 juli, 2019 - 05:30

Wellicht weet u wel (nog), dat het straks 50 jaar geleden is dat de eerste mens voet op de maan zette en misschien ook dat Eddy Merckx de tour de eerste keer won.

Wij gaan ons eerder focusseren op die maanlanding en wel op een speciale manier : 

we gaan proberen live 50 jaar later tot op de seconde de nacht van 20 op 21 juli ( zaterdag op zondag) de voornaamste momenten mee te maken !!

Eerst en vooral gaan we inderdaad live alles proberen te volgen op groot scherm zoals het er toen aan toe ging. 

Volkssterrenwacht: 

© 2022; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland